Treceți la conținutul principal

Explicaţiile celor mai faimoase nume ale dacilor. Ce înseamnă, de fapt, Decebal, Zamolxis, Kogaionon şi Sarmizegetusa

Numele cele mai faimoase din istoria geto-dacilor au stârnit controverse. Istorici şi lingvişti au oferit numeroase explicaţii pentru semnificaţia unor toponime ca  Zamolxis, Decebal ori Gebeleizis.

Gebeleizis, Zamolxis, Decebal, Deceneu, Sarmizegetusa, Burebista şi Kogaion sunt numele proprii care au stârnit cele mai multe controverse şi interpretări.

Image result for ZamolxisZamolxis – zeul moş
Zamolxis a rămas în istorie ca o mare divintate a dacilor. Unii autori antici (Porphyr) au susţinut că Zamolxis a fost discipol al înţeleptului Pitagora, iar numele său îi fusese dat astfel pentru că la naştere fusese înfăşurat într-o blană de urs, numită de traci zalmos. Alţi cercetători au dedus, pe baza etimologiei cuvântului Zamolxis, că acesta ar fi fost un zeu-urs sau un zeu get aşezat printre urşii adormiţi. Mircea Eliade susţinea că numele zeului dac venea din frigianul zalmos care însemna lup, iar istoricul Nicolae Densuşianu susţinea că numele însemna „zeul-moş”.

Decebal – cel curajos
Cel mai celebru rege al Daciei şi-a primit numele Decebal ca recunoaştere a calităţilor sale. Decebal înseamnă „cel curajos” sau „cel puternic”, potrivit istoricilor. Regele dac s-ar fi numit Diurpaneus înainte ca faima cucerită în războaiele de la Tapae să îi aducă acest supranume. În anul 87, romanii au trecut Dunărea, dar au fost opriţi la Tapae, în urma unei ambuscade plănuite de Decebal. Istoricii susţin că aproape toţi soldaţii din Legiunea a V-a Aludae au fost ucişi, împreună cu generalul lor Cornelius Fuscus. Inscripţia Decebal este menţionată pe un vas de lut de mărime impresionantă, ale cărei rămăşiţeu au fost descoperite în Sarmizegetusa Regia. Vasul, probabil unul de cult, a fost ştanţat cu inscripţiile Decebalvs Per Scorilo, scrise cu litere latine.

Image result for Sarmizegetusa RegiaSarmizegetusa Regia – cetatea de pe stâncă
Numele Sarmizegetusa, atribuit capitalei Regatului Dac, a apărut în inscripţiile antice şi la autorii antici sub diferite forme Zarmizeghéthousa, Sarmireg, Sarmizge, Zarmitz, Sarmazege, Sarmizege. Potrivit istoricilor, toponimul este compus din două părţi zermi (stâncă, înălţime) şi zeget (palisadă, cetate) şi ar însemna „cetatea de pe stâncă”, „Cetatea înaltă”, „Cetate de palisade”. Istoricul Vasile Pârvan arăta că numele aşezării indica sacralitatea acesteia şi faptul că Sarmizegetusa era o cetate a regilor.

Image result for GebeleizisGebeleizis – zeul furtunilor
Gebeleizis sau Nebelizis ar fi fost zeul suprem al geţilor, indicat de autorul antic Herodot, în urmă cu două milenii şi jumătate. Ion Horaţiu Crişan susţinea că numele Gebeleizis (Nebeleizis) ar însemna zeul cerului furtunos. „Când tună şi fulgeră, geţii trag cu săgeţile înspre cer şi ameninţă zeul, deoarece cred că acolo sus nu este alt zeu decât al lor”, relata Herodot. Potrivit unor cercetători, Zamolxis şi Gebeleizis erau unul şi acelaşi zeu, afirmaţie contrazisă de Eliade. „Gebeleizis este un zeu al furtunii sau mai degrabă un vechi zeu al cerului, patronul clasei aristocrate şi militare, iar Zamolxis era zeul Misterelor, maestrul iniţierii, care conferă imortalitatea”, scria Mircea Eliade.

Image result for BurebistaBurebista
Burebista (Burebistas sau Boirebistas, după Strabon, şi Buruista după Iordanes), a rămas în istorie drept cel mai impunător rege al dacilor, cel care a reuşit să unească sub stăpânirea sa triburile aflate în conflict şi să aducă Dacia în culmea puterii militare. Totuşi, nu se ştie cum arăta Buerbista, iar informaţiile din vremea sa, despre ele sunt puţine. Printre ele se numără scrierile lui Strabon şi Iordanes şi o inscripţie  din oraşul grecesc Dionysopolis . „Şi în timpul din urmă regele Burebista ajungând cel dintâi şi cel mai mare din regii din Tracia şi stăpânind tot teritoriul de dincoace de fluviu (Dunărea) şi de dincolo”, menţiona inscripţia.

Image result for kogaionon 
Kogaionon – muntele sfânt
Kogaion (Kogaionon) era considerat muntele sfnt al geţilor şi locul unde a trăit Zamolxis. „Muntele a fost socotit sfânt şi s-a numit aşa. I se zicea Kogaionon şi la fel a fost şi numele râului care curgea pe lângă el”, relata geograful antic Strabon. Izvorul lui era, de asemenea, considerat sacru. Toponimul Kogaionon  provine din limba greacă, (Kō-gáy-yo-non sau Kō-ghē-o-non), iar Kogaion, menţionat de autorii moderni ar fi forma sa eronată.

Deceneu 



Deceneu
Deceneu a fost una dintre cele mai cunoscute personalităţi din vremea regatului dac. A fost preot, astronom şi sfătuitor al regelui Buerbista, iar după moartea acestuia i-a urmat la domnie. Istoricii din Antichitate susţin că Deceneu a fost unul dintre reformatorii societăţii dacilor şi că i-ar fi convins pe aceştia să trăiască fără vin. A fost menţionat sub numele Dicineus sau Dekaineos.

http://m.adevarul.ro/
surse foto: http://celerrimus.deviantart.com/art/Gebeleizis-367478572
http://www.topromani.ro/2015/03/26/deceneu/ 
http://zhd.ro/istorii/zece-lucruri-mai-putin-stiute-despre-decebal-ultimul-rege-al-daciei/ 
https://cultural.bzi.ro/labirintul-lui-zamolxis-harta-secreta-si-comoara-dacilor-32315 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu