Treceți la conținutul principal

Despre mine ca traducător independent

Traducător atestat de Ministerul Culturii, peste 15 ani de experienţă în domeniu, vreo 30 de cărţi traduse. Prefer să traduc cărţi din domeniile non-fiction, autodezvoltare, self-help, spiritualitate, din limba engleză în limba română.

Câteva dintre cărţile pe care le-am tradus:  

Parcul Mansfield, Emma de Jane Austen;

Câinele din Baskerville de Sir A. C. Doyle,

Femeia de treizeci de ani de H. de Balzac;

Arhivele din Nord de Marguerite Yourcenar;

Descoperirea prezenţei lui Dumnezeu de Stephen Hawkins;

Fluxul: 40 de zile pentru o transformare totală a vieţii de Tara Meyer-Robson;

Inteligenţa - scurt istoric de A. Cianciolo şi R. Sternberg;

Cum să te porţi cu copiii deveniţi adulţi de Susan Ende și Gail Parent

Matricea emoţiilor: Emoţie-Energie-Esenţă de Synthia Andrews M.D.

Agnes Grey de Anne Brontë

La marginea realității de Colin Andrews

Trezirea la viață de Kate Chopin

Adrenaline de Jeff Abbott

Villette de Charlotte Brontë (vol. 2)

Studiu despre otravă de Maria V. Snyder

Hello World: Revoluţia Informatică şi Viitorul Omenirii de Hannah Fry

Povestea cafelei turceşti de M. Sabri Koz, Kemalettin Kuzucu

Politica viitorului (Tehnologia digitală şi societatea) de Jamie Susskind

Industriile viitorului de Alec Ross 
 
Fată, femeie, alta de Bernardine Evaristo
 
(şi alte câteva)
 

Adresa de contact: adi_na[at]outlook.com

Scurtă prezentare:

Îmi place să traduc; eu văd traducerea ca o călătorie în universul autorului care este tradus. Uneori învăț din ceea ce traduc, alteori mă minunez de prolificitatea minții umane care se abate în direcții nebănuite sau surprinzătoare. Este un meșteșug frumos, traducerea. Și o meserie altruistă, în sensul că traduci mai mult pentru ceilalți, nu numai pentru tine însuți. Un traducător bun, cred eu, este ca un deschizător de drumuri: le oferă celor care nu cunosc suficient de bine limba din care este tradusă o carte, satisfacția și oportunitatea de a avea acces la informațiile sau la bucuriile estetice conținute în acea carte.

Ca în orice meserie, contează și beneficiile materiale, firește, atâtea câte sunt. Am colaborat cu numeroase edituri, am cunoscut cu acest prilej oameni interesanți și am avut  numeroase experiențe legate de contractele de traducere. Și bune, și mai puțin bune. În legătură cu acestea din urmă, poate că ar trebui să menționez practica destul de răspândită a amânării plăților de către edituri pentru traducerile realizate și predate conform clauzelor contractuale. Este nemulțumirea cea mai frecventă în această branșă. Până acum nu mi s-a întâmplat ca o editură să nu-mi plăteacă o traducere. Cum, însă, pot apărea și asemenea incidente, nu voi avea nicio ezitare în a face apel la căile legale pentru recuperarea unui prejudiciu. Îmi respect munca, mă străduiesc ca traducerile care mi se încredințează să iasă cât mai bine și mă aștept ca editurile partenere să-și respecte, la rândul lor, obligațiile asumate prin contract.

Traduc din engleză în română din 2003 și prefer domeniile non-fiction, autodezvoltare, self-help, spiritualitate. Deși colaborez în principal cu edituri, sunt deschisă și altor propuneri de colaborare.

În rest, vă salut pe voi, cititori ai blogului și/sau ai profilului de blogger și vă urez toate cele bune. Vă doresc lectură plăcută pe blogul 1traducator și mă bucură like-urile și comentariile voastre pertinente.

Pe curând,
Adina

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.