Treceți la conținutul principal

Cele 11 zile. Motivul din spatele dispariţiei misterioase a faimoasei scriitoare Agatha Christie


Image result for agatha christie 1926Pe 3 decembrie 1926, Agatha Christie s-a ridicat din fotoliul său, a urcat scările şi a sărutat-o de noapte bună pe fiica sa de doar 7 ani, Rosalind. După ce a coborât, s-a urcat în maşina sa şi a dispărut timp de 11 zile.


Dispariţia ei a provocat o mobilizare masivă. Agatha Christie era o scriitoare faimoasă, în cazul dispariţiei ei au fost alocaţi peste 1000 de poliţişti şi sute de civili. Pentru prima dată în istorie fiind implicate şi avioane în cadrul cercetărilor, informează History Extra. 

Secretarul de stat de atunci, William Joynson-Hicks, a urgentat căutările. Doi dintre cei mai faimoşi scriitori de proză criminalistică din Marea Britanie, Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes şi Dorothy L. Sayers, au fost contactaţi pentru a-i ajuta pe poliţişti în cadrul căutărilor.

La scurt timp, poliţiştii au detectat maşina scriitoarei. Vehiculul a fost găsit abandonat în Nelands Corner. Însă în maşină nu era niciun semn al prezenţei scriitoarei sau a altei persoane. La câteva zile, presa a început să creeze ipoteze privind dispariţia ei. Unele  tabloide afirmau că aceasta s-a sinucis, în timp ce altele considerau că este doar un tip de publicitate mascată. Chiar şi un mediu a încercat să o localizeze pe Agatha cu ajutorul puterilor sale, la cererea lui Arthur Conan Doyle.

În a doua săptămână de căutări, veştile privind dispariţia scriitoarei s-au răspândit cu rapiditate, imaginea ei aflându-se pe prima pagină din New York Times.

Pe 14 decembrie, la 11 zile de la dispariţia ei, Agatha Christie a fost localizată. A fost găsită în siguranţă într-un hotel din Harrogate, dar circumstanţele stranii prin care a ajuns acolo au ridicat noi întrebări. Însăşi scriitoarea nu a putut să le furnizeze poliţiştilor informaţii privind modul în care a ajuns la hotel.

Sursa: Wikimedia Commons

Poliţiştii au ajuns la concluzia că Agatha Christie a plecat de acasă şi a călătorit până în Londra cu maşina. Apoi a cumpărat un bilet de tren până în Harrogate. Aceasta s-a cazat la hotelul Swan Hydro, dar a utilizat numele Theresa Neele, numele amantei soţului ei.

Agatha nu a încercat să atragă atenţia asupra ei, însă un membru al formaţiei a recunoscut-o şi a anunţat autorităţile. Atunci când soţul său a venit să o ia de la hotel, Agatha nu s-a grăbit să plece, chiar l-a pus să o aştepte în hol în timp ce ea se schimba într-o rochie de seară.

Agatha Christie nu a discutat niciodată despre cele şate zile în care a dispărut misterios. Soţul său a declarat că femeia a avut o pierde de memorie, dar conform biografului Andrew Norman, romanciera s-ar fi aflat într-o transă psihogenică - o afecţiune rară produsă de traumă şi depresie.

Norman susţine că modul în care Agatha a adoptat o nouă personalitate şi eşecul de a se recunoaşte în ziar sunt semne ale amneziei psihogenice. La scurt timp, scriitoarea şi-a revenit şi a început din nou să scrie, dar nu a mai putut accepta infidelităţile soţului ei, de care a divorţat în 1928. Mai târziu s-a căsătorit cu arheologul Sir Max Mallowan.

scrisă de Oana Bujor
sursa: descopera.ro
sursa foto 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu