Treceți la conținutul principal

Noul sediu expoziţional al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) a fost inaugurat

Noul sediu al Muzeului Naţional al Literaturii Române a fost inaugurat marţi, la Bucureşti, de Ziua Internaţională a Poeziei, la trei ani de când instituţia a fost evacuată din bulevardul Dacia deoarece clădirea în care funcţiona a fost retrocedată.

Noul sediul al Muzeului Naţional al Literaturii Române va funcţiona într-o clădire situată pe strada Nicolae Cretzulescu,, la numărul 8, în centrul Capitalei. Cu prilejul inaugurării, au rostit scurte alocuţiuni primarul general al capitalei, Gabriela Firea, academicienii Răzvan Theodorescu şi Eugen Simion şi ministrul culturii, Ionuţ Vulpescu, relatează Mediafax

Academicianul Eugen Simion a subliniat că actualul amplasament al MNLR se găseşte în apropierea locului unde s-a aflat casa în care Slavici l-a găzduit pe Eminescu, aprope de locul fostei case a lui Titu Maiorescu, în vecinătatea reşedinţei lui Radu Gyr, a lui Geo Bogza şi Nichita Stănescu. 

Gabriela Firea, primarul general al capitalei, a menţional faptul că, pentru anul 2016, MNLR şi Muzeului Municipiului Bucureşti le-a fost alocat un buget de 8 milioane de euro. 

"Bani, inclusiv pentru cultură, sunt. Important este să fie cheltuiţi în mod inteligent." – a spus primarul general.

Academicianul Răzvan Theodorescu, care este preşedintele Comisiei pentru celebrarea Marii Uniri, comisie constituită în cadrul Primăriei generale, a menţionat câteva dintre monumentele deja bugetate şi care vor fi dezvelite la Bucureşti în 2018, an în care se sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire: Monumentul Regelui Ferdinand (va fi amplasat în Piaţa Victoriei, autor sculptorul Florin Codre) şi Monumentul Marii Uniri (amplasat în Piaţa Alba Iulia, autor sculptorul Ioan Bolborea). 

Muzeul Naţional al Literaturii Române a fost fondat în anul 1957, de criticul şi istoricul literar Perpessicius, cel care a fost şi primul director al instituţiei, până la anul 1971. 

sursa de la care a fost preluat articolul: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu