Treceți la conținutul principal

Fidel Castro edita manuscrisele scriitorului Gabriel García Márquez

Fidel Castro (right) and Gabriel Garcia Marquez in Havana in 2002
Fidel Castro (right) and Gabriel Garcia Marquez in Havana in 2002.
Gabriel García Márquez, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, îi trimitea dictatorului cubanez Fidel Castro toate cărţile sale şi primea retur manuscrisele cu adnotările sale pe text şi observaţiile gramaticale, înainte de a le trimite editorului său, informează The Guardian.

Fidel Castro este celebrat drept erou revoluţionar şi demonizat drept duşman al lumii libere. Însă Fidel Castro a jucat un rol neaşteptat în literatura lumii. Preşedintele cubanez, care a murit la 25 noiembrie, a fost redactor neoficial al romancierului Gabriel García Márquez. Castro îi oferea autorului notele sale pe text şi o corectură meticuloasă, după ce au legat o prietenie strânsă la sfârşitul anilor 1970.

Stéphanie Panichelli-Batalla, lector în cadrul departamentului de Studii Latino-Americane de la Universitatea Aston, a declarat pentru The Guardian: "Preşedintele a fost un cititor pasionat. Atunci când s-au întâlnit în 1977, au avut mai multe conversaţii despre literatură şi, în cele din urmă, Fidel s-a oferit să citească manuscrisele sale, pentru că avea ochi bun pentru detalii. "
(...)
Corectura lui Castro era în fapt gramaticală, mai degrabă decât ideologică, povesteşte lectorul. De pildă, Fidel Castro a detectat o greşeală în calculul vitezei unei nave, într-una dintre povestirile lui Márquez. Gabo, cum era poreclit scriitorul columbian, i-a cerut apoi lui Castro să citească toate manuscrisele sale.

Un alt exemplu de ajustare pe care Castro a făcut-o se regăseşte în romanul "Cronica unei morţi anunţate". Fidel a subliniat o eroare în descrierea caracteristicilor unei puşti de vânătoare. În altă parte, Castro i-a oferit sfaturi cu privire la compatibilitatea unor gloanţe pentru armele folosite de personajele imaginate de García Márquez.

Fidel şi Gabo s-au întâlnit pentru prima dată într-un hotel din Cuba, în 1977. Deşi întâlnirea a fost o coincidenţă, Panichelli-Batalla povesteşte cum Castro e posibil s-o fi "orchestrat" dinainte, după ce a auzit că scriitorul columbian lucra la o carte de non-ficţiune despre viaţa în Cuba sub embargoul Statelor Unite, folosind mărturii ale cubanezilor de rând. Cartea nu a apărut niciodată.

scrisă de Monica Stoica
articolul integral la sursa: Mediafax
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu