Treceți la conținutul principal

Revista TIMPUL a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler


Miercuri, 26 octombrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc ceremonia de decernare a Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Cavaler pentru revista de cultură contemporană TIMPUL.

Cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființare, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ținută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor și al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spațiului cultural și civic din România, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea culturii”, publicației TIMPUL.

În alocuțiunea sa prilejuită de decernarea Ordinului Meritul Cultural în grad de Cavaler revistei TIMPUL, Președintelui României, ES Klaus Werner Iohannis a susținut: „În numele statului român, am astăzi prilejul de a onora revista TIMPUL, la împlinirea a 140 de ani de înființarea publicației, care a fost locul de afirmare a unor personalități de anvergură, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Titu Maiorescu. Destinul publicației TIMPUL a traversat întreaga noastră istorie modernă, devenind o platformă valoroasă pentru dialogul cultural și civic. Ea a însemnat și înseamnă spirit critic, respectul pentru valori și autenticitate, entuziasmul și dedicația celor care au continuat o tradiție culturală importantă pentru Iași și pentru România. La o sută de ani de la dramaticele momente ale preluării capitalei de război a României, distingerea publicației simbol a Iașilor are o semnificație în plus. Felicit revista Timpul și îi urez viață îndelungată în cultura română!”

Daniel Șandru, director onorific al revistei de cultură contemporană TIMPUL, a declarat: „Publicația fondată pe 15 martie 1876 și care într-adevăr anul acesta împlinește 140 de ani de existență a reprezentat în epocă un pilon informațional, un adevărat laborator jurnalistic al formării limbii române și a dat concretețe modernizării și modernității românești, alături de alți doi piloni importanți în acea vreme: pilonul instituțional, Casa Regală a României, fondată în 1866, și pilonul educațional, Academia Română, care de asemenea anul acesta împlinește 150 de ani.

Pe acești trei piloni importanți s-au construit modernitatea și modernizarea României, dar ceea ce a transgresat din perspectiva publicației TIMPUL toată această perioadă de 140 de ani de existență a fost, într-adevăr, domnule președinte, spiritul critic, pe care noi, cei de astăzi, făcând cuvenita reverență față de trecut, îl preluăm și încercăm în felul acesta să găsim o modalitate pragmatică, dacă vreți, de a proiecta adevărul.”

George Bondor, redactor-șef al revistei TIMPUL, a declarat: „Distincția primită din partea Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, în anul aniversar al publicației TIMPUL, ne onorează în cel mai înalt grad, fiind o dovadă a faptului că echipa actuală a revistei reușește nu doar să continue tradiția spiritului critic, care a reprezentat marca distinctivă a tuturor echipelor redacționale ale revistei, ci și să o nuanțeze prin exerciții de echilibru, de admirație și, totodată, prin exerciții ale excelenței. Prin această distincție, am primit o extraordinară recunoaștere a faptului că proiectele noastre din ultimii ani se bucură de anvergura meritată de publicația TIMPUL, precum și de susținerea morală a tuturor instituțiilor importante ale statului. În acest moment, se cuvine să le mulțumim tuturor colaboratorilor revistei, precum și publicului cititor, care ne înconjoară cu simpatie și căldură.”

Cu o istorie de 140 de ani, Timpul este una dintre cele mai complexe reviste culturale din România. Paginile ei dovedesc un excelent echilibru între prezentarea actualității culturale și reflecția liberă de falsul imperativ al noutății. În paginile revistei de cultură contemporană Timpul, observația obiectivă și reflecția critică se întâlnesc în cel mai firesc și mai fericit mod cu putință. Scrisă într-un ritm alert, dar cu idee și argumente, Timpul se impune printr-o diversitate care, deloc întâmplător, este perfect unitară. Își găsesc loc evenimentele culturale și analizele politice, literatura și critica literară, cronica de film și cea de teatru, filosofia și reflecția economică, istoria și cronica de arte vizuale.

postată cu acordul editurii

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu