Treceți la conținutul principal

O mica editura spaniola a primit voie sa "cloneze" misteriosul manuscris Voynich. Volumul a fost realizat acum 600 de ani, dar nimeni nu l-a putut descifra

Manuscrisul Voynich, una dintre cele mai enigmatice carti din lume, va fi reprodusa in Spania. Tiparita pe un pergament medieval, intr-o limba pe care marii criptografi nu au putut niciodata sa o descifreze, cartea este rareori scoasa din seiful bibliotecii Universitatii Yale din Statele Unite, informeaza Le Point, citat de News.ro.

Sute de cercetatori si-au petrecut viata incercand sa interpreteze aceasta carte misterioasa - cu pagini de manuscris elegante, ilustratii de plante stranii si desene cu femei nud - careia i-au fost atribuite anumite puteri magice. 

Lucrarea, degradata de timp, nu iese decat foarte rar din seiful bibliotecii Beinecke de la Universitatea Yale din Statele Unite. 

O mica editura din nordul Spaniei, Siloe, a obtinut in sfarsit, dupa 10 ani de eforturi, autorizatia de a-l reproduce si de a difuza manuscrisul in 1.000 de copii. "Sa atingi manuscrisul Voynich inseamna intr-adevar ceva", a spus Juan Jose Garcia, directorul editurii Siloe.  

"Este o carte inconjurata de o anumita aura, incat sa o vezi pentru prima data, te umple de o emotie greu de descris", a adaugat el.  

Editura Siloe este specializata in publicarea de facsimile de manuscrise vechi. Suma pentru care a cumparat dreptul de a reproduce manuscrisul a ramas secreta. 

Editura inregistreaza la fiecare reproducere venituri cuprinse intre 7.000 si 8.000 de euro si a anuntat ca mai mult de 300 de cumparatori au rezervat deja cate un exemplar. 

Raymond Clemens, conservator la biblioteca Beinecke, a explicat ca Universitatea Yale a decis sa cedeze drepturile de reproducere a lucrarii "pentru ca un numar mare de persoane isi dorea sa il consulte". "Daca vom lasa ca manuscrisul sa fie manipulat in acel fel, atunci mii de oameni l-ar citi si asta il va distruge". 

Reproducerea "permite astfel bibliotecilor si muzeelor sa dispuna de o copie" si "noi-insine vom folosi facsimilul pentru a-l arata, in afara bibliotecii, studentilor si altor persoane interesate", a spus reprezentantul bibliotecii americane. 

In jurul manuscrisului abunda teorii misterioase, numele sau fiind legat de cel al anticarului Wilfrid Voynich in 1912, in Italia. Existenta lui a fost deja mentionata intr-o corespondenta din secolul al XVII-lea. 



Timp de multi ani, manuscrisul a fost prezentat ca opera unui calugar franciscan din secolul al XVIII-lea, englezul Roger Bacon, al carui interes pentru alchimie si magie l-au impins in inchisoare. Dar aceasta teorie a fost respinsa in 2009, atunci cand manuscrisul a fost supus unei datari cu carbon 14, din care a reiesit faptul ca volumul a fost realizat intre anii 1404 si 1438. 

Altii cred ca ar fi putut fi opera unui tanar geniu al Renasterii italiene, Leonardo da Vici, a unui necunoscut scriitor in limbaj codat pentru a scapa de Inchizitie, a unui extraterestru care l-ar fi lasat cadou dupa o vizita pe Terra sau o pacaleala sofisticata. In orice caz, continutul manuscrisului ramane o enigma. 

Plantele care sunt desenate nu au fost niciodata identificate. Tratatele de astronomie si ilustratiile cu femei nu si-au dezvaluit niciodata secretele. Cercetatorii s-au intrebat daca acesta nu este un elixir al tineretii vesnice sau un simplu tratat de botanica sau de medicina. 



Printre cei care au esuat in a-l descifra figureaza criptologul american William Friedman, care a descifrat codurile folosite in transmisiuni de armata japoneza in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. 

Astazi, biblioteca Beinecke primeste in fiecare luna cateva mii de scrisori de la persoane care cred ca au descoperit misterul, a explicat Rene Zandbergen, un inginer in industria spatiala, devenit expert in manuscris. "Mai mult de 90% dintre cei care se aboneaza la biblioteca o fac pentru manuscrisul Voynich", a spus expertul. 

Editura Siloe lucreaza la primul facsimil din luna aprilie, dupa ce un fotograf a realizat cateva clisee detaliate din manuscrisul original. 

Hartia pe care o va folosi editura, dintr-o pasta special conceputa, a fost tratata intr-o maniera speciala, in asa fel incat sa semene cu pergamentul original. Imperfectiunile vor fi recreate gratie acestor procedee speciale despre care Juan Jose Garcia nu a vrut sa faca dezvaluiri.

 "Partenerul meu de afaceri spune ca autorul ar fi putut fi un sadic, caci ne-a prins pe toti in capcana misterului", a declarat directorul editurii spaniole.




de G.S.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu