Treceți la conținutul principal

Scrieri unice, care pot schimba istoria lumii, descoperite în Georgia

Image result for grakliani hillO descoperire unică a fost făcută recent în Georgia, atât de importantă încât ar putea schimba istoria lumii, potrivit experţilor.

Arheologii din expediţia arheologică organizată de Universitatea de Stat din Georgia, au găsit pe colina Grakliani, în regiunea de est a Kaspi, texte scrise care confirmă existenţa limbii scrise pe teritoriul georgian în urmă cu 2.700 de ani.

După cum s-a relatat în articolul din agenda.ge, conform cercetătorilor, un scris asemănător nu a mai fost găsit pe planetă, o caracteristică ce face descoperirea unică şi extrem de interesantă pentru oamenii de ştiinţă din întreaga lume. Textul este gravat pe zidul unui templu din secolul al 7-lea î.Hr. dedicat unui zeu al fertilităţii.

"Descoperirea va schimba, foarte probabil, istoria Georgiei şi va atrage interesul comunităţii ştiinţifice internaţionale", a declarat ministrul georgian al Culturii Mikheil Giorgadze. El a adăugat că un muzeu în aer liber va fi construit în curând în zonă pentru a permite vizitatorilor să observe artefactele şi săpăturile arheologice.

"Aceasta este o descoperire excelentă", explică Vakhtang Licheli, director al Institutului de Arheologie al Universităţii de Stat din Georgia. "Această descoperire situează Georgia printre civilizaţiile antice de elită care au dezvoltat propria lor formă de limbă scrisă."

Scrierile se găsesc pe două altare ale templului şi sunt foarte bine conservate. Pe primul altar se pot vedea doar câteva texte gravate în lut, în timp ce al doilea este complet acoperit.

Locul descoperirii este de mare importanţă pentru arheologie. Colina Grakliani este, de fapt, un sit unde s-au stabilit continuu grupuri umane începând din epoca de piatră până în perioada antică.

Până în prezent, au fost excavate zece straturi ale sitului arheologic, în care au fost găsite diferite arme de epocă, efigii decorative şi dispozitive farmacologice. În plus, s-a găsit un dispozitiv pentru imprimare din secolul 4 î.Hr., considerat una dintre cele mai importante descoperiri din zonă, unul similar fiind găsit în sudul Mesopotamiei.

sursa: epochtimes-romania.com
sursa foto: ancient-origins.net

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu