Treceți la conținutul principal

5 paşi pentru a-ţi convinge copilul să iubească mai mult paginile unei cărţi în detrimentul gadget-urilor

Image result for kids reading booksÎn copilărie, cei mici sunt foarte uşor influenţabili. Este cel mai potrivit moment pentru ca părinţii să le insufle acestora plăcerea cititului unei cărţi.

Rolul părinţilor este acela de a-i îndruma pe copii în viaţă. Printrecele mai importante activităţi, prin care cei mici se pot dezvolta, se numără şi cititul. Julie Rodriguez, vice-preşedintele Literary Services for Reading Is Fundamental, este de părere că prin citit, copii devin pregătiţi să câştige mai multe bătălii în viaţă. Astfel, încă de mici copii trebuie să iubească lectura. Există mai multe trucuri, prin intermediul cărora părinţii îi pot influenţa pe cei mici să citească:

Procedaţi precum un învăţător
Nu este niciodată prea devreme să îl învăţaţi pe copilul dumneavoastră să citească. Părinţii pot face din citit, un mod distractiv de petrecere a timpului liber:
-citiţi cu ei de cinci sau şase ori pe săptămână;
-citiţi-le seara pe diferite voci, în funcţie de personajele pe care le interpretaţi;
-citiţi când copilul este în casă sau se joacă în jurul dumneavoastră;
-vizitaţi librăriile regulat şi lăsaţi-i să aleagă cărţile care îi atrag.

Nu vă plângeţi că citiţi aceleaşi cărţi de mai multe ori
Copiii dumneavoastră iubesc anumite cărţi. Nu vă plângeţi de faţă cu ei că iar le citiţi. Este în regulă să le răsfoiţi chiar şi de 5.000 de ori. Ei au nevoie să le audă din nou şi din nou, să memoreze anumite lucruri, chiar şi replici.

Citiţi-le ocazional ceea ce vă place dumneavoastră
Câteva seri lăsaţi la o parte cartea plină de ilustraţii pe care le-o citiţi de fiecare dată, în favoarea cărţii dumneavoastră preferate. Ei pot sta linişti şi pot asculta cartea pe care dumneavostră o aveaţi în plan de mult să o parcurgeţi.

Faceţi activităţi precum cele întâlnite în cărţi
Rodriguez dă un exemplu bun pe care l-a folosit cu Isabel, copilul său. Se jucau cu nişte baloane şi interpretau personajele din ultima carte pe care i-a citit-o. De aici pot porni şi activităţile educative.

Încercaţi câteva cărţi interesante pentru copii
Fie că le le sugeraţi cărţile pe care le-aţi citit şi voi în copilărie, sau apelaţi la noile titluri apărute în librării, asiguraţi-vă că cei mici voi fi interesaţi de conţinutul acestora. Încercaţi să găsiţi cărţi cu personajele lor preferate, pentru a fi atraşi de poveste. Părinţii trebuie însă să se asigure că cei mici văd o pagină a unei cărţi la fel de des cum văd ecranul unui calculator. Interpretaţi roluri atunci când le citiţi.


Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu