Treceți la conținutul principal

Scriitoarea britanică care s-a mutat în Transilvania: ''Într-un fel, m-am întors acasă, dar în România''

Scriitoarea britanică care s-a mutat în Transilvania: ''Într-un fel, m-am întors acasă, dar în România''
Satul românesc reprezintă o atracţie nemaipomenită pentru străini, oameni din toate colţurile lumii vizitându-ne ţara.

Scriitoarea Arabella McIntyre-Brown s-a stabilit de mai bine de cinci ani în România, în satul Măgura, în Munţii Piatra Craiului. Arabella este un personaj excentric, ar spune vecinii săi, şi o continuă sursă de fascinaţie pentru ei.

Arabella predă „creative writing” (scriere creativă) pentru elevii de la câteva licee de top din Capitală, dar şi pentru adulţii interesaţi, şi are prieteni expaţi aici pe care îi mai vizitează, dar spune că nu va mai putea locui niciodată la oraş, preferând liniştea satului. Lucrul acesta se datorează faptului că a avut o copilărie la ţară, în Marea Britanie.

„În satul în care am crescut, oamenii se asemănau foarte mult cu oamenii de aici. De asemenea, plantele, animalele… aici regăsesc toate lucrurile acelea, ba chiar mai mult, fiindcă fauna şi flora sunt şi mai bogate. Din prima zi în care am venit la Măgura am simţit că am revenit acasă”, a povestit ea.

În afară de priveliştea frumoasă, de natură şi de atmosfera care îi aduce aminte de copilărie, Arabellei îi place foarte mult comunitatea din sat. Ea spune că noţiunea de „vecin” este cu totul alta la sat decât la oraş.

„Am locuit în Londra şi în Liverpool şi niciodată nu am ştiut cine sunt vecinii mei, poate unul-doi, dar nu interacţionam cu ei. Aici, când am venit, vecinii şi-au arătat imediat interesul, au venit la mine în vizită, mi-au adus lucruri gătite de ei, mi-au spus că oricând am nevoie de ceva, pot conta pe ei, că suntem vecini”, spune scriitoarea. Acum, înţelege destul de bine limba română şi pronunţă cu un accent aproape perfect, însă nu vorbeşte fluent, scrie Vocea Transilvaniei.

Arabella povesteşte că plecarea ei din Marea Britanie a avut loc în urma unor evenimente tragice.

Într-o perioadă de aproximativ 14 luni, ea a pierdut cinci membri ai familiei, prima a fost sora, iar ultima persoană a fost mama sa. ”M-a terminat. Mi-a răscolit amintiri din copilărie şi am avut o cădere psihică. Am încercat să continui, dar era prea dificil să fac orice. Într-un sfârşit mi-am dat seama că trebuie să plec, aşa că mi-am vândut casa şi am plecat din Liverpool. Aveam deja casa din Transilvania, o cumpărasem după ce am venit aici în vacanţă, asta la un timp după ce murise sora mea. E o casă simplă, din lemn, dar are cea mai frumoasă privelişte din lume, am Piatra Craiului pe o parte şi Bucegii pe cealaltă. E incredibil de frumos”, a povestit Arabella pentru viitorulromaniei.ro.


Arabella se consideră foarte norocoasă că a ajuns aici şi spune că se bucură foarte mult de independenţa pe care o are în viaţă.

„În viaţă trebuie să te mişti, cel mai periculos lucru este să te pierzi în familiar şi în confort. Mulţi preferă să rămână în situaţii de viaţă imposibile decât să-şi ia inima-n dinţi şi să schimbe ceva”, spune Arabella McIntyre-Brown.

sursa: descopera.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu