Treceți la conținutul principal

Bruxelles Bookstore: Cărțile pot vindeca. Începuturi.

brussels 12Zilele acestea, Bruxelles-ul arată ca un oraș care a trecut prin multe. La aproape două luni de la atacurile care au avut loc în aeroportul Zaventem și în apropierea stației de metrou Maalbeek, capitala Belgiei trăiește o tristețe calmă amestecată cu îngrijorare și anxietate – paradoxul distinct al marilor dureri peste care nu știi cum să treci.

Librairie Filigrane s-a născut în 1989, în spațiul generos al Avenue des Arts, în inima cartierului care adăpostește sediile instituțiilor europene și internaționale din Bruxelles. Fondatorul ei, Marc Filipson a preluat o librărie mai mică (numită – poate nu întâmplător – la Providence), a modificat design-ul clădirii, a deschis spații noi și a pornit aventura care a primit numele de Filigrane.



În cei 27 de ani de existență, Filigrane a trăit cât alții într-un veac. În 1992, un incediu distruge librăria aproape în întregime. Timp de trei luni, cărțile sunt vândute pe trotuar, dar Filigrane renaște ca pasărea Phoenix. În 2007, este cea mai mare librărie din Belgia cu un spațiu de 1700 metri pătrați, oferind cititorilor nu numai o mare varietate de cărți, dar și un loc special amenajat unde se pot asculta concerte de pian, unde scriitorii vin să își prezinte noile cărți și să discute cu publicul, unde se servește una dintre cele mai bune cafele care se pot bea la Bruxelles. În 2009, Filigrane crează prima aplicație pentru smartphone din lumea librăriilor francofone, iar din 2013, adăpostește cărți în engleză, italiană, germană și spaniolă. Marc Filipson câștigă pariul. Filigrane se impune ca una din cele mai mari și mai iubite librării din Belgia.


Într-o seară de mai, am ajuns la Fligrane cu așteptări mari. A fost dragoste la prima vedere. Spațiul generos al librăriei este invadat, nu există niciun loc în librărie care să nu respire cărți. Chiar și zona rezervată concertelor la pian sau cafenelei pare mică (e doar o iluzie optică) sub invazia cărților. Filigrane își asumă cu grație destinul de loc al cărților.

Prima dificultate pe care am avut-o a fost aceea a alegerii – starea aceea plăcută pe care francezii o numesc atât de frumos „embarras de choix”. Oferta de titluri se adresează tuturor gusturilor și intereselor: beletristică, cărți de călătorie, albume de artă, benzi desenate, istorie, politică, psihologie, business, SF, memorialistică etc. Fiecare secțiune are un consultant, gata să îți răspundă întrebărilor și să îți facă recomandări. Zâmbitori, vorbind fluent nu numai franceză, dar și engleză sau germană, consultanții reușesc să transforme experiența cumpărătorului într-una foarte plăcută și utilă. Pleci cu sentimentul că pe lângă cărțile cumpărate, ai aflat lucruri noi și ai stat de vorbă cu oameni competenți și dornici să ajute. Nu am putut să nu mă gândesc că și unele librării din România ar putea beneficia de pe urma unor asemenea angajați.
brussels 6
Librăria se întinde pe un singur nivel și treci dintr-o secțiune în alta, cu sentimentul pătrunderii în lumi diferite. Există însă o coerență atent studiată între secțiuni, rafturile sunt aranjate diferit, într-un joc subtil de apropiere și depărtare, aglomerație și spațiu, menit să îți suscite interesul. Zona centrală a librăriei este dedicată cafenelei, în mijocul căreia este amplasat pianul. În spatele acestuia, se află un mic bar unde se prepară câteva sortimente de cafea și sucuri de fructe. Senzația este a unei scene de teatru cu actori-cărți.

În afară de muzica clasică din surdină, Filigrane trăiește în liniște. Fără să știi prea bine de ce, îți vine să vorbești în șoaptă, ca într-un templu unde nu vrei să deranjezi somnul zeilor. Iar liniștea aceasta, într-un Bruxelles care își caută încă ritmul normalității, te încarcă în mod straniu cu energie și forță.

Acest loc privilegiat al cărților știe un adevăr simplu: acela că viața este mult mai mult decât suma tristeților, eșecurilor și tragediilor mai îndepărtate sau mai recente. Uneori, viața poate însemna să o iei de la capăt, în ciuda tristeților, eșecurilor și tragediilor, iar pentru unii dintre noi, acest nou început poate fi o seară petrecută în liniște, în mijlocul cărților, într-un oraș care își vindecă rănile.

Scris de  
sursa: bookblog.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu