Treceți la conținutul principal

Licitaţia pentru manuale, anchetată de Corpul de Control

Corpul de Control al primului-ministru investighează modul în care s-a desfăşurat licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, organizată de Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

„Începând cu data de 6 aprilie, o misiune a Corpului de Control al primului-ministru se află la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, unde verifică organizarea şi funcţionarea instituţiei din 2015 şi până în prezent. Nu în ultimul rând, verifică aspecte referitoare la organizarea şi desfăşurarea licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a. Acţiunea de control a fost solicitată de Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, şi a fost aprobată de premier”, a declarat Amarandei.

Ancheta are loc după ce, luna trecută, reprezentanţii editurilor au semnalat, în cadrul unei conferinţe de presă, nereguli comise în desfăşurarea licitaţiei de manuale pentru clasa a IV-a. Mai exact, este vorba de desecretizarea ofertei unei edituri în faţa comisiei în mijlocul şedinţei de depunere a ofertelor pentru manualele de clasa a IV-a, ameninţări făcute de către preşedintele Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) Silviu Cristian Mirescu, şi schimbarea procesului verbal după ce editorii au semnat documentul.

Concret, potrivit directorului general al grupului editorial ART, Dan Iacob, în şedinţa de depunere a ofertelor, care a avut loc în data de 10 februarie, editura CD Press, care se numără printre câştigătorii licitaţiei, la majoritatea loturilor, a depus oferta de manuale desecretizată, la cele nouă loturi licitate.

Conform regulamentului licitaţiei de manuale, elaborat de Ministerul Educaţiei, manaulele se depun secretizat, în plicuri, fără să aibă pe copertă sigla, numele editurii şi autorii acesteia. Secretizarea este obligatorie pentru ca evaluatorii să nu ştie cui aparţin manualele pe care le evaluează, să nu fie părtinitori ştiind cărei edituri aparţin.

Însă, reprezentanţii editurilor acuză că în şedinţa din 10 februarie, aşa cum se poate vedea şi în înregistrarea realizată de CNEE şi prezentată în cadrul conferinţei, reprezentantul editurii CD Press a înşirat manualele pe masa comisiei, în faţa colegilor de la alte edituri, în faţa evaluatorilor şi a preşedintelui CNEE, Cristian Mirescu. Practic, evaluatorii au văzut care sunt manualele CD Press.

Iniţial, ceilalţi editori au crezut că CD Press va fi automat descalificat, însă pe măsură ce se desfăşura şedinţa, şi-au dat seama că nu se va întâmpla asta, a explicat Dan Iacob în cadrul conferinţei. Mai mult, în a doua parte a şedinţei, Mirescu i-ar fi ameninţat, spune Iacob, însă momentul nu apare pe înregistrări deoarece CNEE le-a dat editorilor acces doar la înregistrarea primei părţi a şedinţei din 10 februarie. „Am eu act de cojocul vostru”, le-ar fi spus Mirescu editorilor, lucru confirmat şi de reprezentanţii altor edituri precum Intuitext, Corint sau Aramis.

Surprizele nu s-au oprit aici, spune Iacob. După finalizarea şedinţei, editorii au semnat un proces verbal în care este descrisă desfăşurarea şedinţei, doar că CNEE a făcut o schimbare în document după ce editorii au semnat. Este vorba de consemnarea desecretizării manualelor CD Press, paragraful fiind adăugat, scris de mână, la sfârşitul procesului verbal. Editorii spun că acest paragraf, care practic spune că ei sunt de acord cu neregulile care au avut loc, adică secretizarea loturilor CD Press în mijlocul şedinţei, a fost adăugat după ce au semnat toţi.

„Rezultatele au fost comunicate în data de 5 martie. În toată perioada de după 5 martie, în mod deliberat, ni s-a interzis accesul la orice, adresele către CNEE nu au primit răspuns sau au avut răspuns negativ”, a povestit Iacob. Astfel, reprezentanţii editurilor care au participat la licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a au solicitat o întrevedere cu ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

de Carla Popa
sursa: romanialibera.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>