Treceți la conținutul principal

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Image result for arabic speakersDacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă.

Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice.

Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba.

Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns şi acurateţea răspunsului. Novicii au subliniat diferenţele mai repede, în timp ce experţii au fost mai precişi în selecţiile lor. Odată ce literele deveneau mai complexe, timpul de decizie s-a lungit pentru începători. Iar pentru experţi s-a scurtat. În ce priveşte literile cu mai multe caracteristici complexe, inclusiv curbe orizontale şi linii, experţii au fost mai buni în a face distincţii.



"S-ar putea crede că sistemul vizual de bază ar fi cel care ar putea detecta caracteristicile literelor diferite, chiar dacă nu cunoşti o limbă. Dar asta nu e cazul. Ceea ce ştii afectează modul în care vezi lucrurile", a declarat autorul principal al studiului Brend Rapp, profesor la Departamentul de Ştiinte Cognitive.

Cercetătorii au analizat aceste rezultate folosind gruparea ierarhică, sortând literele care păreau similare pentru începători şi experţi.

"Când devii expert în citirea unui alfabet, ceva se schimbă. Sistemul tău vizual percepe aceleaşi lucruri aşa cum o face un începător? Noi spunem că NU. Dacă eşti expert, lucruri care par complexe pentru un novice, vor fi mai simple pentru tine", a declarat Wiley.

Cercetătorii explică faptul că experţii sunt influenţaţi de alţi factori, non-vizuali, inclusiv numele literelor, modul în care sunt scrise sau modul în care se pronunţă.

Sursa: Mail Online
de Marina Manastîrlî
preluare de pe: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu