Treceți la conținutul principal

O lume de cărți pentru cei care nu văd literele


Imaginează-ți că nu poți citi. Nici măcar un rând. Că nu ai putut citi niciodată. Că toate cărțile din lume ți-au fost închise. Că nu ai acces la nici una dintre paginile minunate cu care ți-a fost presărată viața.


Că nu ai trăit aventurile copilăriei alături de Tintin și Doctorul Aumădoare. Că nu ai evadat în romanele cu Doamna Bovary și Anna Karenina la adolescență, sau în lumile SF și Fantasy din Dune și Stăpânul inelelor.

Că nu ai rămas gânditor cu creionul în mână în timp ce luai notițe din Jurnalul fericirii. Că nu ai citit Torente și Harry Potter sub pătură. Că nu ai pierdut o noapte de somn ca să termini un roman pe care l-ai cumpărat chiar în acea zi, imediat ce a apărut în librării. Că nu ai prieteni imaginari din cărți și fraze care te susțin și te consolează.

Imagineză-ți cum e chiar și cu prietenii tăi reali: nu poți discuta ore în șir despre cărți. Nu poți sparge gheața unei prime întâlniri povestind despre ce mai citești. Nu poți scurta drumuri cu autobuzul, trenul avionul etc. între coperțile unei cărți. Nu poți face liste de lectură la început de an și nici nu poți să le bifezi fericit la finalul lui.

Nu-ți poți admira bibiloteca care crește de la an la an. Și fiecare carte parcă e o cărămidă a propiei tale persoane, ai trăit în fiecare carte, ai păstrat ceva din fiecare carte citită.

Nu poți să citești.

De ce? Pentru că ești nevăzător.

Cărțile pe care le ai la dispoziție tu și celelalte 103.000 de persoane cu deficiențe de vedere din România sunt mult mai puține. Și mai greu de obținut. Și mai seci: audiobookuri cu voci robotizate.

De aceea CEZ vrea să pună bazele unei bibiloteci de audiobookuri cu sute de titluri. Pentru fiecare client CEZ Vânzare care trece la factura electronică, compania va dona 1 leu pentru a crea „Biblioteca de energie”.

Din fericire trăim într-o lume în care tehnologia ne oferă șanse nesperate până acum. Șansa de a susține și alți cititori în călătoria lor în lumea cărților.

Scris de  

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu