Treceți la conținutul principal

Ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, "The Shepherd's Crown", publicat în Marea Britanie

Image result for the shepherd's crown"The Shepherd's Crown", ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, un cunoscut autor de romane umoristice care aparţin genului fantasy, a fost publicat în Marea Britanie miercuri, la aproape şase luni după moartea romancierului, informează bbc.com.

"The Shepherd's Crown", al 41-lea roman din seria "Discworld", a fost pus în vânzare în Marea Britanie şi ţările din Commonwealth, miercuri seară, la ora 23.00 GMT.

În Marea Britanie, fanii scriitorului s-au adunat în număr foarte mare în faţa magazinelor din Londra, Oxford şi Newcastle, care s-au deschis special la acea oră, cu ocazia lansării acestui roman. Joi dimineaţă, multe magazine din această ţară s-au deschis în acelaşi scop mai devreme decât era prevăzut.

Romanul "The Shepherd's Crown" va fi publicat şi în Statele Unite, pe 1 octombrie.

Scriitorul britanic Terry Pratchett, diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2007, a murit pe 12 martie, la vârsta de 66 de ani.

Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) este un scriitor de fantasy britanic care s-a născut pe 28 aprilie 1948, în Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria "Discworld".

Seria literară "Discworld", începută ca o parodie cu accente pline de afecţiune la adresa romanelor fantasy, a devenit ulterior o vastă satiră a vieţii moderne.

Prima operă publicată a fost povestirea "Afacerea Hades", apărută în revista şcolii când avea 13 ani, iar apoi republicată în revista Science Fantasy în 1961, fiind plătit cu 14 lire sterline. A doua operă publicată a fost "Locatarul Nopţii", care a apărut în noiembrie 1965, în revista New Worlds.

În anii 1990, Terry Pratchett a fost cel mai bine vândut scriitor din Marea Britanie, iar cărţile sale s-au vândut în peste 85 de milioane de copii şi au fost traduse în 37 de limbi străine, în toată lumea. În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. În 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

După ce a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, scriitorul britanic a făcut o donaţie substanţială pentru Alzheimer Research Trust şi a fost protagonistul unei emisiuni de televiziune, care a fost produsă de BBC şi a prezentat lupta sa de zi cu zi cu această boală necruţătoare.

Terry Pratchett şi actorul Patrick Stewart patronau organizaţia Dignity in Dying, care militează pentru schimbarea legislaţiei britanice, solicitând legalizarea sinuciderii asistate pentru adulţii suferind de o boală incurabilă în stadiu terminal.

În 2011, scriitorul britanic a primit formularele de consimţământ pentru sinucidere asistată, pe care intenţiona să o pună în practică la clinica Dignitas din Elveţia. Pratchett a mărturisit atunci că intenţiona să semneze aceste documente în cel mai scurt timp.

"Singurul lucru care mă opreşte (să semnez hârtiile, n.r.) este că am făcut acest film (cel pentru BBC, n.r.) şi trebuie să termin o nenorocită de carte", a declarat scriitorul, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizată în cadrul Festivalului de film documentar de la Sheffield.

Scriitorul a mărturisit atunci că a hotărât să apeleze la această metodă după ce a realizat filmul "Terry Pratchett: Choosing to Die", care arată momentul morţii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boală neuromotorie.

de Florin Badescu - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu