Treceți la conținutul principal

Ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, "The Shepherd's Crown", publicat în Marea Britanie

Image result for the shepherd's crown"The Shepherd's Crown", ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, un cunoscut autor de romane umoristice care aparţin genului fantasy, a fost publicat în Marea Britanie miercuri, la aproape şase luni după moartea romancierului, informează bbc.com.

"The Shepherd's Crown", al 41-lea roman din seria "Discworld", a fost pus în vânzare în Marea Britanie şi ţările din Commonwealth, miercuri seară, la ora 23.00 GMT.

În Marea Britanie, fanii scriitorului s-au adunat în număr foarte mare în faţa magazinelor din Londra, Oxford şi Newcastle, care s-au deschis special la acea oră, cu ocazia lansării acestui roman. Joi dimineaţă, multe magazine din această ţară s-au deschis în acelaşi scop mai devreme decât era prevăzut.

Romanul "The Shepherd's Crown" va fi publicat şi în Statele Unite, pe 1 octombrie.

Scriitorul britanic Terry Pratchett, diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2007, a murit pe 12 martie, la vârsta de 66 de ani.

Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) este un scriitor de fantasy britanic care s-a născut pe 28 aprilie 1948, în Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria "Discworld".

Seria literară "Discworld", începută ca o parodie cu accente pline de afecţiune la adresa romanelor fantasy, a devenit ulterior o vastă satiră a vieţii moderne.

Prima operă publicată a fost povestirea "Afacerea Hades", apărută în revista şcolii când avea 13 ani, iar apoi republicată în revista Science Fantasy în 1961, fiind plătit cu 14 lire sterline. A doua operă publicată a fost "Locatarul Nopţii", care a apărut în noiembrie 1965, în revista New Worlds.

În anii 1990, Terry Pratchett a fost cel mai bine vândut scriitor din Marea Britanie, iar cărţile sale s-au vândut în peste 85 de milioane de copii şi au fost traduse în 37 de limbi străine, în toată lumea. În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. În 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

După ce a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, scriitorul britanic a făcut o donaţie substanţială pentru Alzheimer Research Trust şi a fost protagonistul unei emisiuni de televiziune, care a fost produsă de BBC şi a prezentat lupta sa de zi cu zi cu această boală necruţătoare.

Terry Pratchett şi actorul Patrick Stewart patronau organizaţia Dignity in Dying, care militează pentru schimbarea legislaţiei britanice, solicitând legalizarea sinuciderii asistate pentru adulţii suferind de o boală incurabilă în stadiu terminal.

În 2011, scriitorul britanic a primit formularele de consimţământ pentru sinucidere asistată, pe care intenţiona să o pună în practică la clinica Dignitas din Elveţia. Pratchett a mărturisit atunci că intenţiona să semneze aceste documente în cel mai scurt timp.

"Singurul lucru care mă opreşte (să semnez hârtiile, n.r.) este că am făcut acest film (cel pentru BBC, n.r.) şi trebuie să termin o nenorocită de carte", a declarat scriitorul, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizată în cadrul Festivalului de film documentar de la Sheffield.

Scriitorul a mărturisit atunci că a hotărât să apeleze la această metodă după ce a realizat filmul "Terry Pratchett: Choosing to Die", care arată momentul morţii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boală neuromotorie.

de Florin Badescu - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Is this The end? Australian inventor creates a special character - Ћ - to replace English language's most common word

It is the most commonly used word in the English language. But, if an Australian restaurateur has his way, our use of 'the' could be about to change forever. Paul Mathis, from Melbourne, has designed the letter 'Ћ' as a replacement for 'the'. Idea: Paul Mathis, from Melbourne, has designed the symbol above as a replacement for 'the'. This is a scene from a promotional video   The businessman is now lobbying Apple asking to promote his app, which features the character in its iTunes store. In an interview with The Sydney Morning Herald, he said: 'The word "and" is only the fifth-most used word in English and it has its own symbol – the ampersand. 'Isn’t it time we accorded the same respect to "the"?' As reported by The Telegraph, Mr Mathis, who has opened more than 20 restaurants and hotels across Australia, has invested AUS $38,000 (£23,500) in the new app. But despite his optimism, it has s...

Engleza și franceza în dialect oltenesc. Greșeli monumentale pentru străinii care vin la Brâncuși

Foto: Radu Ciocoiu/Facebook via adevarul.ro Turiștii străini care ajung în Gorj ar face bine să citească Wikipedia  înainte. Și asta pentru că panourile informative și cărțile poștale despre Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuși” conțin mari greșeli de traducere. În Târgu Jiu, turiștii pot cumpăra de la Centrul de Informare Turistică Brâncuși vederi cu marile opere ale sculptorului român: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii. Numai că traducătorii gorjeni au reușit teribila „performanță” de a greși două dintre numele acestor monumente: – numele în franceză al Coloanei Infinitului este „LA COLO N E SANS FIN” (varianta corectă este „LA COLO NN E SANS FIN” ); – numele în franceză al Mesei Tăcerii este „LA TABLE DU SIL A NCE” (varianta corectă este „LA TABLE DU SIL E NCE” . „Este foarte probabil ca denumirile să fi fost traduse de oameni slab pregătiţi, care nu au consultat nici măcar un dicţionar şi s-au grăbit. ...