Treceți la conținutul principal

Primăria din Madrid a creat un site care semnalează erorile comise de jurnalişti

Primăria din Madrid, condusă de Manuela Carmena, adepta unei platforme cetăţeneşti ce are la bază principiile susţinute de formaţiunea politică antiliberală Podemos, a lansat un site care repertoriază erorile conţinute în articolele de presă, informează site-ul publicaţiei Le Monde.

Iniţiativa primăriţei madrilene, simpatizantă a ideologiei de extremă stângă, a fost îndelung criticată de opoziţia conservatoare şi de asociaţiile de jurnalişti, care au denunţat acest proiect, considerând că site-ul în cauză aduce atingere libertăţii presei.

Site-ul, intitulat "Versiunea originală", a fost inaugurat pe 15 iulie. Primăria madrilenă a justificat această lansare prin nevoia de a oferi publicului larg "propria sa versiune asupra faptelor" şi de a permite "cetăţenilor şi mass-media să găsească informaţia originală care stă la baza acelor ştiri (...) ce conţin informaţii inexacte şi care pot fi nuanţate".

Definindu-se ca "un spaţiu care nu e destinat dezbaterilor", noul site nu permite publicarea de comentarii.

Pe această platformă online, primăria madrilenă se apără, de exemplu, a negat faptul că ar fi "anunţat noi taxe" pe turism, o informaţie preluată de numeroase companii din mass-media, pe baza declaraţiilor făcute de un politician care a spus că avea în vedere această opţiune. Site-ul evocă, de asemenea, extrem de conservatorul cotidian La Razon, care a criticat-o pe Manuela Carmena, fost judecător, în vârstă de 71 de ani, pentru faptul de a-l fi numit pe "soţul nepoatei sale" în funcţia de şef de cabinet. Fără a dezminţi, site-ul Versiunea originală a publicat un articol în care precizează faptul că acea numire "este în conformitate cu legea".

FAFE (Federaţia asociaţiilor de jurnalişti spanioli) şi APM (Asociaţia jurnaliştilor din Madrid) au cerut închiderea site-ului, reproşându-i faptul că a creat "un climat de animozitate faţă de mass-media". După părerea ministrului Justiţiei, Rafael Catala (membru al Partidului Popular, o formaţiune politică de dreapta), "acest adevăr oficial miroase a regim totalitar".

Primăriţa din Madrid, Manuela Carmena, a încerca să calmeze spiritele, pe 16 iulie, declarând că firmele din mass-media sunt "absolut indispensabile" şi reprezintă "aliaţi ai transparenţei şi ai democraţiei". Ea a promis, totodată, că va ţine cont de aceste critici, fără să îşi ia însă angajamentul că va opera anumite modificări.

de Florin Badescu - Mediafax
sursa foto 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu