Treceți la conținutul principal

Scriitorul Corneliu Leu a murit

Image result for corneliu leuScriitorul și realizatorul radio tv Corneliu Leu a murit marți, la București, la vârsta de 83 de ani, au informat pentru AGERPRES surse din Uniunea Scriitorilor din România.


Prozatorul și dramaturgul Corneliu Leu s-a născut la 21 iulie 1932, la Medgidia, județul Constanța.

A urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București (1950-1952), și pe ale Academiei 'Ștefan Gheorghiu' (absolvită în 1965). A lucrat în redacțiile mai multor ziare: 'Cuget liber' din Constanța (1948-1950) și reviste: 'Roumanie d'aujourd'hui' (1958-1962), 'Luceafărul' (1962-1965), 'Contemporanul' (redactor-șef adjunct din 1979). A fost redactor la Radiodifuziunea Română (1950-1958) și redactor-șef la Editura 'Eminescu' (1970-1971); director general adjunct la Consiliul Național al Cinematografiei (1971), director al Casei de Filme 4 (1971-1979).

Ca prozator, a debutat în revista 'Flacăra' (1948), iar primul roman, 'Ochiu-dracului', îi va apărea în 1956. Jurnalismul și viața de reporter se răsfrâng asupra creației literare ale lui Corneliu Leu, acesta abordând romanul (sentimental — 'Femeia cu ochi albaștri', 1970; istoric — 'Plângerea lui Dracula', 1977; 'Romanul unei zile mari', 1979 ș.a. sau de actualitate — 'Vârsta de aur', 1957; 'Puterea', 1964; 'Viața particulară a lui Constant Hagiu', 1967; '... Această viață sentimentală', 1976; 'Patriarhii', 1979 etc.), nuvela, reportajul, teatrul (piesa 'Femeia fericită', 1974), unele scrise în tonul epocii comuniste. Romanele, de la primul la 'Patriarhii', au fost reunite și sistematizate sub titlul 'Faptele de arme ale unor civili în secolul războaielor mondiale sau Ce înseamnă puterea' (I-III, 1987-1989).

A realizat un ciclu de filme documentare despre scriitori, un ciclu de patruzeci și opt de filme de călătorii în jurul lumii (1972-1975), a semnat și scenariile filmelor artistice 'Asediul' (1971, în colaborare cu regizorul — Mircea Mureșan), 'Fata bună din cer' (1977, r. Dan Necșulea), 'Casa dintre câmpuri' (1979, r. Alexandru Tatos).

PUBLICITATE

După 1990, a mai publicat volumele 'Democrația locală în România contemporană' (1995), 'Cartea Episcopilor Cruciați' (2001), acesta din urmă structurat pe documentele bibliografice ale episcopului de Huși, martir, Grigorie Leu și pe documentele interogatoriilor anchetei prin care fiul său, arhiepiscopul Victor-Vasile Leu, primul episcop al românilor din exil, a fost condamnat la moarte (după eliberarea din închisoare din 1964, a murit, în 1978, la București). Printre cele mai recente publicații se numără 'Vecinul cel bun' (2008, roman), 'Despre meritocrație' (2009, studii și articole) și 'Femeia, fie ea regină...' (2010, roman).

În 2009, în cadrul programului european de înființare a Grupurilor de Acțiune Locală, pune bazele Rețelei de inițiative culturale și universități populare.


Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu