Treceți la conținutul principal

Gala PEN 2015, boicotată de anumiţi scriitori, din cauza unui premiu atribuit lui Charlie Hebdo


Image result for pen american centerŞase scriitori proeminenţi vor boicota gala PEN Awards 2015, un eveniment major de pe piaţa literară americană, întrucât organizatorii evenimentului vor atribui un premiu special - pentru libertatea de exprimare - săptămânalului de satiră francez Charlie Hebdo.

Pacientul englez", dar şi Peter Carey, unul dintre cei trei romancieri recompensaţi de-a lungul anilor cu două premii Booker, au anunţat că nu vor participa la PEN Literary Gala 2015, care va avea loc pe 5 mai, la New York, informează bbc.com.

Ei spun că PEN - o organizaţie internaţională a scriitorilor, renumită pentru faptul că îi apără pe scriitorii aflaţi în detenţie - şi-a depăşit rolul său tradiţional.

Extremişti islamişti au atacat redacţia pariziană a săptămânalului de satiră Charlie Hebdo în luna ianuarie. 12 persoane au fost asasinate în timpul atacului armat comis asupra publicaţiei franceze, care a fost organizat din cauza felului în care profetul Mahomed a fost prezentat într-o serie de caricaturi publicate de Charlie Hebdo.

Scriitorii Rachel Kushner, Teju Cole, Taiye Selasi şi Francine Prose au anunţat că nu sprijină decizia organizaţiei PEN de a acorda Freedom of Expression Courage Award (premiul pentru curajul de a se exprima liber) publicaţiei Charlie Hebdo, întrucât se simt deranjaţi de "intoleranţa culturală" a săptămânalului francez.

Peter Carey, unul dintre cei trei scriitori din lume care au câştigat de două ori prestigiosul Booker Prize, a dezvăluit pentru The New York Times faptul că cei şase scriitori consideră că rolul organizaţiei PEN este de a proteja libertatea de exprimare în faţa opresiunii guvernamentale.

Acest boicot a fost criticat de scriitorul Salman Rushdie, fost preşedinte al organizaţiei PEN, care a fost nevoit să trăiască mulţi ani sub protecţia forţelor de poliţie britanice, în urma ameninţărilor cu moartea formulate la adresa lui de extremiştii islamişti, după publicarea romanului său "Versetele satanice".

Salman Rushdie spune că prietenii lui, cei şase scriitori care vor boicota gala PEN 2015, "se înşeală amarnic" şi speră că aceştia nu vor trăi niciodată experienţa de a fi urmăriţi şi ameninţaţi cu moartea de extremiştii islamişti.

Reprezentanţii organizaţiei PEN nu consideră că intenţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo a fost de "a-i ostraciza sau insulta pe musulmani, ci mai degrabă de a respinge cu tărie eforturile unei mici minorităţi, compusă din extremişti radicali, de a impune publicului larg o limitare a libertăţii de exprimare".
 
"Ne va părea rău să nu îi vedem alături de noi pe scriitorii care au ales să boicoteze gala, dar respectăm convingerile lor", au adăugat reprezentanţii organizaţiei PEN.
PEN este principala organizaţie pentru scriitorii americani preocupaţi de libertate şi justiţie, potrivit lui Andrew Solomon.

International PEN, asociaţia mondială a scriitorilor, a fost fondată în 1921, pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, pentru a accentua rolul literaturii în dezvoltarea înţelegerii reciproce şi a culturii lumii, pentru a lupta pentru libertatea de exprimare şi să acţioneze ca o voce puternică în sprijinul scriitorilor hărţuiţi, închişi şi, uneori, ucişi pentru convingerile lor.

de Florin Badescu - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu