Treceți la conținutul principal

Sfatul lui Mircea Cărtărescu: „Nu citiţi doar literatură“

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost pe 24 ianuarie invitatul special al Clubului de lectură Fanbook, organizat de către Asociaţia CSR Mindset în parteneriat cu Editura Humanitas la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

În cadrul activităţilor clubului, copiii au dezbătut cartea Enciclopedia Zmeilor. Scriitorul Mircea Cărtărescu a făcut o mărturisire inedită despre cum a realizat singura carte pentru copii pe care care a scris-o vreodată:

„Am creat Enciclopedia Zmeilor nu numai după modelul folclorului românesc, ci şi din atmosfera fantastică a jocurilor pe computer. Sunt un mare fan al acestor jocuri şi îmi pierd o bună parte a timpului meu liber cu ele“.

Mircea Cărtărescu le-a mărturisit elevilor despre prima carte citită de el, Basme populare româneşti, şi le-a recomandat să citească nu doar literatură, ci şi cărţi de ştiinţă.

Până în prezent, Clubul de lectură Fanbook a fost organizat lunar în perioada septembrie 2014 – ianuarie 2015, iar copiii s-au bucurat de prezenţa scriitorilor: Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Denisa Comănescu, a Lidiei Bodea, director general al Editurii Humanitas, a criticului de film Ileana Bîrsan şi a actorului Paul Ipate.

La final, toţi copiii au primit diplome de participare la Clubul Fanbook din partea Lidiei Bodea, directorul general al Editurii Humanitas. Cel de-al doilea modul pentru 12-14 va continua în cadrul Librăriei Humanitas de la Cişmigiu, cu alte patru ediţii lunare în zilele de: 28 martie, 25 aprilie, 23 mai şi 13 iunie

Ce activităţi se întamplă la Fanbook:
• copiii citesc o carte pe lună, ascultă şi interpretează povestiri sau personaje, interacţionează cu autorii, sunt încurajaţi să pună întrebări şi să expună situaţii cu care se confruntă sau pe care şi le imaginează
• dau frâu liber ideilor, participă la jocuri şi dezbateri ce stimulează inteligenţa, îşi intervievează invitaţii

Proiectul are şi o componentă de responsabilitate socială. Banii strânşi din taxa de înscriere de 100 lei sunt destinaţi tot cărţilor. În urma propunerilor primite de la copiii din Clubul de lectură Fanbook, la sfârşitul lunii februarie se va face o vizită la un spital din Bucureşti, pentru a oferi copiilor internaţi cărţi şi mesaje din partea membrilor.

de Simona Chiţan
Citeste mai mult: adev.ro/niu6x8

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>