Treceți la conținutul principal

Un exemplar rar din "First Folio", primul volum cu opere de Shakespeare, descoperit în nordul Franţei


Un exemplar foarte rar din "First Folio", prima colecţie cu piese de teatru scrise de William Shakespeare, publicată în 1623, a fost descoperit în nordul Franţei, a anunţat marţi pentru AFP bibliotecarul francez care a făcut această descoperire.

"Este cel de-al 231-lea exemplar descoperit în lume şi al doilea în Franţa", a explicat Rémy Cordonnier, în vârstă de 31 de ani, bibliotecar în oraşul Saint-Omer din regiunea Pas-de-Calais.

În cadrul pregătirilor pentru o expoziţie despre literatura engleză, bibliotecarul francez a consultat un volum de Shakespeare (1564-1616), catalogat ca datând din secolul al XVIII-lea. Dar, foarte repede, Rémy Cordonnier, care are şi un doctorat în istoria artei, a avut mari dubii în legătură cu acea datare.
"Mi-a venit în minte că ar putea fi vorba de un «First Folio» neidentificat, cu o încărcătură istorică şi o valoare intelectuală foarte importantă", a adăugat el.

Volumul ar fi putut să ajungă în Biblioteca din Saint-Omer prin intermediul englezilor, întrucât "Saint-Omer a rămas multă vreme unul dintre ultimele bastioane catolice din regiune şi numeroşi catolici englezi, persecutaţi de anglicani, şi-au găsit refugiul în oraş, în special pentru a urma învăţăturile iezuiţilor", a adăugat el.

Deşi exemplarul se află într-o stare bună de conservare, acestuia îi lipsesc totuşi 30 de pagini, inclusiv aceea cu titlul, fapt care ar putea să explice motivul pentru care a rămas în uitare timp de patru secole.

Această descoperire a fost autentificată de specialistul mondial în "First Folio", Eric Rasmussen, profesor de literatură la Universitatea Reno din statul american Nevada, venit să îl expertizeze, sâmbătă, la Saint-Omer.

"Volumele «First Folio» au o valoare cuprinsă între 2,5 milioane şi 5 milioane de euro, dar acesta valorează mai puţin, pentru că îi lipsesc nişte pagini", a declarat Françoise Ducroquet, directoarea Bibliotecii din Saint-Omer.

"În orice caz, volumul nu va fi niciodată vândut, pentru că este o carte a statului, inalienabilă", a adăugat ea, precizând faptul că volumul va fi păstrat în seiful bibliotecii, alături de alte lucrări valoroase.

Biblioteca din Saint-Omer, fost oraş-port care a avut o activitate culturală şi comercială foarte importantă în Evul Mediu, deţine 800 de manuscrise şi 230 de incunabule, ca şi o Biblie Gutenberg.

de Florin Badescu - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu