„Scrisorile lui Emil Cioran în colecțiile Centrului Național de Literatură din Luxemburg” - conferință susținută de Léon Rinaldetti, la Casa Pogor Iași

Muzeul Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Ambasada Marelui Ducat de Luxemburg, organizează vineri, 28 noiembrie, de la ora 16.00, conferința „Scrisorile lui Emil Cioran în colecțiile Centrului Național de Literatură din Luxemburg”, la Muzeul „Vasile Pogor”.
Conferința va fi susținută de către Léon Rinaldetti, care va prezenta scrisorile trimise de Emil Cioran către Jean-Paul Jacobs.

În contextul unui festival literar din Luxemburg, poetul luxemburghez Jean-Paul Jacobs (*1941) l-a întâlnit pe scriitorul francez Maxime Nemo, care, la rândul lui, l-a pus în legătură cu marele autor român Emil Cioran. Acum doi ani, Centrul Național de Literatură din Luxemburg a putut achiziționa douăsprezece scrisori trimise de Emil Cioran către Jean-Paul Jacobs, în perioada 1965 - 1974. Din aceste scrisori reiese că cei doi autori, unul român și unul luxemburghez, au schimbat mai întâi idei despre traduceri, literatură și filozofie, apoi corespondența lor a devenit una personală, care dezvăluie emoții profunde ale scriitorului român.

Achiziția scrisorilor lui Emil Cioran de către Centrul Național de Literatură din Luxemburg este importantă atât pentru a cunoaște relația între doi autori de seamă pentru România și Luxemburg, cât și pentru a afla detalii noi despre viața interioară a lui Emil Cioran.

Léon Rinaldetti este poet luxemburghez și fost bibliotecar al Centrului de Literatură din Luxemburg. Începând cu anul 1975, publică poezie și proză scurtă în germană și franceză, fiind premiat la numeroase concursuri literare. Din 2006, lucrează la Centrul Național de Literatură din Mersch.

Conferința va fi susținută în limba germană, iar traducerea în limba română va fi asigurată de către Nora Chelaru, se precizează într-un comunicat semnat Amelia Gheorghiță, responsabil PR în cadrul MLR Iași.

Mai multe informații se află pe pagina de Facebook a MLR Iași, precum și pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

sursa: ziarulevenimentul.ro