Treceți la conținutul principal

Raport OIF, la Gaudeamus: Peste 270 milioane de francofoni în lume. Franceza, a patra limbă folosită pe internet

Chantal Moreno, reprezentanta francofoniei la Bucureşti pentru Europa Centrală şi Orientală, a prezentat vineri, la Târgul Gaudeamus, raportul "Limba franceză în lume - 2014", care arată că, în prezent, sunt 274 de milioane de francofoni în lume, iar franceza este a patra limbă folosită pe internet.

Cu numai câteva zile înainte de deschiderea celui de-al XV-lea Sommet al Francofoniei, organizat la Dakar, în Senegal, Organisation Internationale de la Francophonie (OIF) a prezentat raportul "Limba franceză în lume - 2014", publicat la editura Nathan.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Regional pentru Ţările din Europa Centrală şi Orientală, în Sala Cupola a Pavilionului Central Romexpo din Bucureşti, unde, începând de miercuri şi până duminică, se desfăşoară Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură.

Raportul a fost prezentat atât pentru membrii GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, cât şi pentru francofoni şi francofili.

Cu o prefaţă semnată de Abdou Diouf, secretarul general al Francofoniei, noua ediţie a raportului elaborat de Observatorul limbii franceze al OIF are drept principal obiectiv furnizarea, pentru specialişti, dar şi pentru marele public, a unor date fiabile referitoare la situaţia limbii franceze în mai multe domenii. Astfel, cititorul va găsi cartografii şi anchete inedite, precum şi studii noi.

Potrivit raportului citat, franceza este, în prezent, a cincea cea mai vorbită limbă din lume, cu 274 de milioane de vorbitori. Ea se poziţionează astfel după limbile mandarină, engleză, spaniolă şi arabă.

De asemenea, franceza este a doua limbă învăţată ca străină după engleza.

Şi în ceea ce priveşte domeniul business, franceza are o poziţionare bună în lume, fiind a treia cea mai folosită limbă în afaceri, după engleză şi chineză.

Totodată, franceza este a patra limbă folosită pe internet - pe primul loc se află engleza, pe al doilea, chineza -, potrivit unor date furnizate la nivelul anului 2011 de InternetWorldStats.

O altă informaţie importantă prezentată în raport este că aproximativ 125 de milioane de persoane învaţă franceza sau în limba franceză. Astfel, există 2% francofoni în Europa Centrală şi Orientală - 11% vorbitori în Macedonia, 10% în Albania, 9% în România, 3,8% în Slovenia, 3,4% în Serbia, 2,7% în Polonia şi 2,6% în Bulgaria.

La finalul conferinţei de presă a fost anunţat concertul organizat în parteneriat cu Orchestra Simfonică Bucureşti, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, un eveniment care va omagia diversitatea culturală francofonă.

de Dorina Calin
sursa: mediafax.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu