Treceți la conținutul principal

Literatura Copii - o punte de cultură între copiii din România și cei din comunitățile românești de pretutindeni

Micii scriitori își pot publica în continuare creațiile pe portalul Literatură Copii (literaturacopii.ro), o punte românească a țării noastre cu copiii din diaspora, care reunește deja peste 40 de astfel de autori, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul și directorul portalului, scriitorul Petre Crăciun. 

Potrivit acestuia, Literatură Copii este dedicat copiilor din România și celor din comunitățile românești de pretutindeni.

"Este un proiect relativ tânăr, iar la rubrica secțiunea micul scriitor pe care o avem pe portalul nostru la ora actuală sunt peste 40 de mici scriitori, nu numai din România ci și din afara granițelor. Am publicat creațiile unor copii din Chișinău. Noi avem o legătură foarte frumoasă, am realizat un pod peste Prut făcut prin literatura pentru copii. Dar nu numai din Chișinău. Mi s-au trimis creații ale unor copii din Marea Britanie, evident copii ai căror părinți sunt români și au plecat la muncă în străinătate, sau din Spania. Portalul nostru a devenit din fericire un portal internațional dedicat tuturor vorbitorilor de limbă română, copiilor din toată lumea, pentru că la ora actuală diaspora românească este răspândită în toate cele patru puncte cardinale. În continuare micii scriitori se pot baza pe noi.
Portalul Literatura Copii este la dispoziția lor, este deschis, noi vrem ca această mică armată a scriitorilor pentru copii să crească tot mai mult, pentru că vrem să rămânem cu toții locuitori în țara copilăriei", a spus Petre Crăciun.

El a arătat că unii dintre micii scriitori sunt deja consacrați și cu premii internaționale — Denisa Lepădatu, Alexia Ghergan, Ana Maria Gâbu.

Petre Crăciun a precizat că cei mici din Chișinău sunt foarte bucuroși atunci când are loc o lansare de carte. "Eu merg acolo foarte frecvent. Volumul 'Fetița din floare' îl voi lansa pe data de 3 decembrie, la Chișinău, la Biblioteca 'Bogdan Petriceicu Halșdeu', în cadrul unui eveniment la care vor participa foarte mulți copii. Am mai avut în acest an încă două lansări, vom merge în continuare pentru că acolo găsim ceea ce și în București descoperim, dar acolo parcă mai potențat cred — o foarte mare dragoste de carte și o dorință foarte mare a copiilor de a participa la acest spectacol al literaturii și al limbii române, chiar dacă uneori mijloacele materiale pe care le au sunt mai sărăcuțe. Dar cei mici, vin cu atâta bucurie, uneori în costume naționale, și se implică și, de fiecare dată când merg acolo, cărțile pe care le am ei le pregătesc înainte și fac spectacole după ele, cu jocuri, cu roluri. Sunt impresionanți", a detaliat acesta.

La standul Editurii "Zorilo", cei mici, dar și cei mari au putut găsi multe dintre titlurile de pe portalul Literatura Copii, sub forma unei bogate oferte.

"La Târgul Gaudeamus 2014 am avut o ofertă foarte bogată de carte pentru copii, am venit cu multe titluri noi, am venit cu autori români contemporani. Noi promovăm autorii în viață, autori moderni, care scriu pentru copii în acești ani și care găsesc un limbaj adecvat pentru a înțelege copilul ceea ce dorim noi. Am avut multe lansări la care au participat serii de copii de la mai multe școli din București. De asemenea, în cadrul unui atelier pe care l-am numit împreună cu Alex Ștefănescu 'Regatul Poveștilor' — cum să reinventăm basmul — au venit copii și de la Școala 280 și alți mulți copii însoțiți de părinți. Și am făcut împreună un basm. Am plecat de la un basm de-al meu și, împreună, am realizat un nou basm. Fiecare copil a venit cu o idee, apoi s-a completat. Acum îl punem pe hârtie și îl vom publica pe portalul Literatură Copii", a mai spus Petre Crăciun.

Printre titlurile lansate la Gaudeamus se află "Basme pentru familia mea", "Fetița din Floare" — de Petre Crăciun, "Cu Greta în bucătărie. Rețete în versete", de Simona Epure, "Cu stele în buzunar", autor Mihaela Hură, "Dorințe călăuzitoare în trei povestioare", de Claudia Groza, "Făt Frumos din Carpați", de Petru Demetru Popescu. De asemenea nu au lipsit o serie de titluri ale scriitorului pentru copii din Chișinău, Alexandru Plăcintă, între acestea fiind "Pomul fermecat" și "Povestea focului, lansate anul trecut.

Portalul Literatură Copii a fost lansat la data de 1 iulie 2013 și este destinat copiilor din România și din comunitățile românești de pretutindeni. Proiectul este inițiat, din anul 2012, de scriitorul Petre Crăciun, împreună cu Optimal Media Solution și are ca principal obiectiv oferirea unui spațiu liber, gratuit, în care autorii din România și din comunitățile românești să se exprime, să își publice textele, să vorbească despre ei, despre cărțile lor, despre experiențele lor.

AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Cristina Tatu)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>