Treceți la conținutul principal

Cine şi cum botează furtunile, uraganele şi taifunurile?

Oricine dispune de mijloace financiare poate da numele unei depresiuni sau unui anticiclon în Europa, dar unii "naşi", printre care şi cel al furtunii Xynthia, sunt surprinşi când numele ales de ei este atribuit unei furtuni devastatoare. Universitatea Liberă din Berlin, care deţine acest apanaj în exclusivitate de peste jumătate de secol, propune din 2002 publicului larg să denumească fenomenele atmosferice pentru a finanţa serviciile de monitorizare ale Institutului său de Meteorologie.

Oricine dispune de mijloace financiare poate da numele unei depresiuni sau unui anticiclon în Europa, dar unii "naşi", printre care şi cel al furtunii Xynthia, sunt surprinşi când numele ales de ei este atribuit unei furtuni devastatoare.

Universitatea Liberă din Berlin, care deţine acest apanaj în exclusivitate de peste jumătate de secol, propune din 2002 publicului larg să denumească fenomenele atmosferice pentru a finanţa serviciile de monitorizare ale Institutului său de Meteorologie.

“Nu ştiam că acest nume va fi dat unei furtuni atât de groaznice", a declarat Wolfgang Schutte, un pensionar german în vârstă de 58 de ani, care a propus la sfârşitul lui 2009 prenumele Xynthia în cadrul unui concurs lansat pe un site meteorologic. "Aş fi preferat ca acesta să fie citat eventual odată într-un bulentin meteo şi uitat imediat", a declarat el cu regret. Anul acesta, zonele cu presiune atmosferică scăzută vor purta nume feminine, iar cele anticiclonice nume masculine, potrivit regulii privind alternarea anuală.

La Berlin, toate zonele cu presiune atmosferică joasă sau ridicată susceptibile de a influenţa prognoza în Europa sunt numite în funcţie de apariţia pe harta Institutului de meteorologie al FU, care funcţionează 24 de ore din 24.

"Numele sunt atribuite în ordine alfabetică.

În 1954, Universitatea a fost prima care a dat numele fenomenelor atmosferice din Atlanticul de vest, pentru a facilita urmărirea acestora pe harta meteorologică.

Unitatea a obţinut pentru aceasta o acreditare din partea Organizaţiei Mondiale pentru Meteorologie (OMM) şi propune vânzarea acestor nume: 199 de euro pentru o depresiune şi 299 de euro pentru un anticiclon, mai rar. Atribuirea numelor aduce 35.000 de euro pe an.

"Pentru Xynthia nu am plătit nimic, în cazul meu a fost vorba de o tragere la sorţi", a precizat pensionarul german adăugând că nu îşi va mai asuma riscul de a propune un nume pentru o depresiune atmosferică.

După fiecare furtună violentă, Institutul de meteorologie al capitalei germane primeşte un aflux de cereri de numire. Sunt în special germani sau germanofoni care participă la acest program", dar în total, peste 1.000 de persoane din 13 state europene, dar şi din Japonia şi Statele Unite, au contribuit la denumiri.

Numele autorilor sunt accesibile pe site-ul oficial al institutului, potrivit căruia, un anume Klaus Schumann a plătit pentru a denumi furtuna care a afectat sud-vestul Franţei în ianurie 2009.

În schimb, furtunile tropicale sunt clasificate în funcţie de bazine (Atlantic, Pacific, Indian...). Uraganele şi taifunurile sunt numite de meteorologii americani în funcţie de forţă, precum Katrina, care a devastat statul Louisiana în 2005.

Autor: Ioana Haşu
sursa: rfi.ro
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu