Treceți la conținutul principal

Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a murit la vârsta de 90 de ani

Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a premiului Nobel pentru literatură în 1991 şi o renumită activistă împotriva politicii de apartheid, a decedat, duminică, în Johannesburg, la vârsta de 90 de ani.

Familia scriitoarei a declarat că aceasta a murit "liniştită" duminică, în reşedinţa sa de la Johannesburg, în prezenţa copiilor ei, Hugo şi Oriane, informează guardian.com.

Născută în provincia Gauteng din Africa de Sud, Nadine Gordimer a fost una dintre cele mai puternice voci care s-a pronunţat deschis împotriva politicii de apartheid.

Nadine Gordimer a primit premiul Nobel pentru literatură în 1991, comitetul Nobel declarând la acea vreme că "minunatele ei romane epice au adus umanităţii un beneficiu imens".

Multe dintre romanele sale, care relatau nedreptăţile comise de sistemul aflat la putere în Africa de Sud, au fost interzise în timpul apartheidului, însă au fost foarte populare în restul lumii.

Scriitoarea a devenit activă în Congresul Naţional African după masacrul de la Sharpeville, perioadă în care această organizaţie era interzisă. De asemenea, Nadine Gordimer a fost unul dintre primii oameni pe care fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a vrut să-i vadă imediat după ce a fost eliberat.

De-a lungul unei cariere de peste o jumătate de secol, Nadine Gordimer a scris 13 romane, care au fost traduse în peste 40 de limbi străine, peste 200 de nuvele şi câteva volume de eseuri. Unele dintre cărţile sale au apărut şi în limba română.

Printre numeroasele romane publicate de autoarea sud-africană Nadine Gordimer se numără "The Lying Days" ("Zile mincinoase"), acesta fiind şi romanul ei de debut, "A World of Stragers" ("O lume de străini"), "A Guest of Honor" ("Un oaspete de onoare"), "The Conservationist" ("Ecologistul"), volum distins cu premiul Booker, "The Burger's Daughter" ("Fiica lui Burger"), "July"s People" ("Oamenii lui Julie"), "My Son's Story" ("Povestea fiului meu"), "None to Accompany Me" ("Nimeni alături de mine"), şi "The House Gun" ("Arma din casă"), conform site-ului editurii All.

Totodată, la editura Art, în 2012, a apărut volumul "Nimeni alături de mine".

Scrisă de Diana Parvulescu

sursa: mediafax.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu