Treceți la conținutul principal

Universitatea din Granada: Limba română are o enormă putere de atracție culturală

Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Limba română i se prezintă unui străin cu o enormă putere de atracție culturală, cu toate că există și o anumită lipsă de cunoaștere, și de aceea este încă și mai importantă munca de răspândire a acesteia, a declarat pentru AGERPRES Victoriano Peńa Sánchez, directorul departamentului de filologie romanică din cadrul Facultății de Filosofie și Litere a Universității din Granada.

În ultima zi a unei săptămâni de lucru pe durata căreia limba română a avut rolul principal la Universitatea din Granada, prin intermediul a două congrese internaționale, directorul departamentului care include lectoratul de limbă română condus de Oana Ursache a dat asigurări că studenții manifestă interes pentru limba și cultura română. "Funcția lectoratului, nu numai a celui de română, ci a oricăruia, trebuie să fie difuzarea culturii, iar o limbă minoritară trebuie să atragă prin cultură. Limba română", a spus el, "are o putere culturală enormă — deși există și o lipsă de cunoaștere foarte mare". "Calul troian pentru a invada și apoi cuceri este limba, pentru a face loc apoi acelei culturi", a mai declarat profesorul. 

Din acest punct de vedere, directorul departamentului de filologie romanică a precizat că organizarea celor două congrese — al treilea Simpozion al predării limbii române ca limbă străină și cel multidisciplinar legat de "Corpuri de femei" — a constituit un succes. "Organizarea a fost excelentă, au venit cercetători din practic toată lumea, iar la 'Corpuri de femei' alegerea temei a fost excepțională. Congresele au conferit vizibilitate muncii profesorilor români, care au prezentat lucrări foarte interesante, mai ales literare. Mi se pare fantastic", a arătat Victoriano Peńa.

Cu toate că includerea limbii române la Universitatea din Granada este relativ recentă — lectoratul a început să funcționeze în urmă cu trei ani — "avem norocul de a avea un lector care muncește foarte mult, și în foarte puțin timp a creat deja o mulțime de rețele și contacte, a organizat întâlniri cu studenți, schimburi către România, astfel că româna are o prezență foarte importantă", după cum a afirmat profesorul de filologie romanică.

Limba română și predarea ei ca limbă străină s-au aflat zilele acestea în centrul vieții academice de la Universitatea din Granada, întrucât aici s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Simpozionului internațional "România chiar e importantă", privitor la predarea limbii române ca limbă străină, organizat și coordonat de Oana Ursache. În plus, primul Congres cu tema "Corpuri de femei: imagine și timp, o istorie multidisciplinară a privirii" se încheie vineri tot la Universitatea din Granada. Acesta este organizat în continuarea celei de-a treia ediții a Simpozionului și pornind de la cercetările și preocupările academice ale lectorului universitar doctor Oana Ursache, care predă limba română la Universitatea din Granada.

AGERPRES/(editor: Mihaela Toth)

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu