Treceți la conținutul principal

Atelier de Lectura creativa

O lectura creativa a catorva opere clasice europene mai vechi sau mai noi este ceea ce va propun in acest curs aflat la confluenta dintre literatura, filosofie, istorie si arte. Voi aduce in discutie arhetipuri literare, idei filosofice formative, raspantii istorice – umanism si creativitate, intr-un cuvant.

Diversitatea punctelor de vedere nu va fi expresia unei eterogenitati haotice, fanteziste. Va avea importanta procesul creativ, intelegerea lui, asimilarea manierei de a cunoaste a autorilor propusi.
Lectura creativa va fi o suma de digresiuni permanente si foarte dinamice in felul de a gandi al oamenilor unei epoci sau alteia.

Temele intalnirilor acestui club de lectura vor fi:

1. Dante – ”Divina Comedie” – trecerea de la Evul Mediu la Renaștere văzută prin emanciparea stilului, sau ”de la teologie la literatură” – un excurs despre posibilitatea interpretării teologice a ”Divinei Comedii” (Treimea ascunsă în terține, cele trei instanțe ale spațiului interior – Infernul, Purgatoriul, Paradisul). Cu detalierea diferențelor de vizune dintre secolul al XIII-lea și al XIV-lea.

2. Marcus Aurelius – ”Catre sine” – imparatul-filosof, stoicul resemnarii senine, martor impacat al ”inceputului sfarsitului” Vechii Lumi. Inteligenta practica a acestui imparat sau perspectiva sa cosmica, duritatea stilului sau luciditatea sa – orice contrast am alege ca sa-I subliniem amploarea, meditatiile sale nu sunt mai putin valabile astazi.

3. ”Macbeth” – una dintre cele mai puternice si ravasitoare piese shakespeariene – vine la rand in lista de lecturi. Vom incerca sa patrundem in obscuritatea remuscarilor paranoide ale negurosului Macbeth, victima a propriului egotism.

4. Rainer Maria Rilke – ”Sonetele catre Orfeu” – poetica lui Rilke vazuta ca un corolar al marii lirici romantice germane. In 1922 lumea devine atemporala pentru Rilke si o data cu asta spatiul interior al inimii devine singurul univers posibil.

5. Nuvelele lui Franz Kafka – un prilej pentru a sonda arhetipurile unor calatorii interioare spre un centru al transfigurarilor (aproape) mistice. Inversarea sensurilor brutale ale lumii va fi punctul de plecare in aceasta aventura hermeneutica.

Detalii:

Domeniu: Scriere Creativa & Literatura
Lector: Mario Barangea
Data incepere: 29 Martie 2014
Ora curs: 11:00
Numar ateliere: 5
Frecventa:
  • saptaminal, simbata
Tip: Teoretic
Varsta Minima:
  • 16 ani
Varsta Maxima:

Cost:
  • 250 ron
Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):
  • 225 ron
Loc:
  • Popa Soare nr 40, etaj 1

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu