Atelier de Lectura creativa

O lectura creativa a catorva opere clasice europene mai vechi sau mai noi este ceea ce va propun in acest curs aflat la confluenta dintre literatura, filosofie, istorie si arte. Voi aduce in discutie arhetipuri literare, idei filosofice formative, raspantii istorice – umanism si creativitate, intr-un cuvant.

Diversitatea punctelor de vedere nu va fi expresia unei eterogenitati haotice, fanteziste. Va avea importanta procesul creativ, intelegerea lui, asimilarea manierei de a cunoaste a autorilor propusi.
Lectura creativa va fi o suma de digresiuni permanente si foarte dinamice in felul de a gandi al oamenilor unei epoci sau alteia.

Temele intalnirilor acestui club de lectura vor fi:

1. Dante – ”Divina Comedie” – trecerea de la Evul Mediu la Renaștere văzută prin emanciparea stilului, sau ”de la teologie la literatură” – un excurs despre posibilitatea interpretării teologice a ”Divinei Comedii” (Treimea ascunsă în terține, cele trei instanțe ale spațiului interior – Infernul, Purgatoriul, Paradisul). Cu detalierea diferențelor de vizune dintre secolul al XIII-lea și al XIV-lea.

2. Marcus Aurelius – ”Catre sine” – imparatul-filosof, stoicul resemnarii senine, martor impacat al ”inceputului sfarsitului” Vechii Lumi. Inteligenta practica a acestui imparat sau perspectiva sa cosmica, duritatea stilului sau luciditatea sa – orice contrast am alege ca sa-I subliniem amploarea, meditatiile sale nu sunt mai putin valabile astazi.

3. ”Macbeth” – una dintre cele mai puternice si ravasitoare piese shakespeariene – vine la rand in lista de lecturi. Vom incerca sa patrundem in obscuritatea remuscarilor paranoide ale negurosului Macbeth, victima a propriului egotism.

4. Rainer Maria Rilke – ”Sonetele catre Orfeu” – poetica lui Rilke vazuta ca un corolar al marii lirici romantice germane. In 1922 lumea devine atemporala pentru Rilke si o data cu asta spatiul interior al inimii devine singurul univers posibil.

5. Nuvelele lui Franz Kafka – un prilej pentru a sonda arhetipurile unor calatorii interioare spre un centru al transfigurarilor (aproape) mistice. Inversarea sensurilor brutale ale lumii va fi punctul de plecare in aceasta aventura hermeneutica.

Detalii:

Domeniu: Scriere Creativa & Literatura
Lector: Mario Barangea
Data incepere: 29 Martie 2014
Ora curs: 11:00
Numar ateliere: 5
Frecventa:
  • saptaminal, simbata
Tip: Teoretic
Varsta Minima:
  • 16 ani
Varsta Maxima:

Cost:
  • 250 ron
Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):
  • 225 ron
Loc:
  • Popa Soare nr 40, etaj 1