Treceți la conținutul principal

„Magicianul” Marian Râlea le citește copiilor literatură polonă

Marian RâleaActorul Marian Râlea va citi  fragmente din cărțile despre Regele Mateiaș Întâiul scrise de Janusz Korczak, renumitul pedagog polonez și „părintele” drepturilor copilului. Volumele sunt de referință pentru literatura universală pentru copii şi au apărut recent la Editura BCC Publishing, în traducerea Gabrielei Rostaș.

Lectura are loc sâmbătă, 1 martie, la ora 11.00, la Librăria Bastilia din București (Piața Romană nr. 5), fiind organizată de Institutul Polonez din București. Intrarea la eveniment este liberă, iar cei mici vor putea să participe la concursuri dotate cu premii.


„Regele Mateiaș Intâiul” este povestea unui băiețel care, în mod neașteptat, devine rege. Își dorește foarte mult ca poporul lui să trăiască bine, cât mai bine. Oare ideile pe care le aplică îl vor ajuta să-și atingă scopul? Este oare posibil să obțină respectul tuturor, în același timp? Și ce va face dacă regii altor țări îi vor declara război? Este o provocare pentru Mateiaș, dar și un prilej de a dobândi valoroase lecții de viață. Cartea atacă tutelarea, deposedarea copiilor de drepturile pe care aceștia le au, și îi va fascina, în egală măsură, atât pe cititorii care își încep aventura vieții alături de Mateiaș, cât și pe cei care privesc în urmă, după ani, la vremuri când ei înșiși își doreau să fie regi și să schimbe lumea.

Janusz Korczak, evreu polonez, a fost scriitor, medic, asistent social şi educator. A trăit între anii 1878-1942. Este autorul a peste 20 de volume şi în jur de 1400 de texte publicate în aproximativ 100 de ziare. A absolvit medicina la Universitatea din Varşovia şi, după o perioadă de practică într-un spital de copii, timp de 30 de ani a condus o casă de copii. Acolo a creat o mini-republică a copiilor, care avea un parlament şi un tribunal propriu, unde copiii se organizau și își soluționau eventualele neînţelegeri în mod democratic.

Pedagogia sa s-a bazat pe principiul demnității copiilor, pe respectarea individualităţii lor şi respingerea categorică a pedepselor corporale aplicate acestora, el fiind adeptul tezei conform căreia copiii trebuie abordaţi ca şi cum ar fi oameni mari. În accepţiunea lui Korczak, primul drept al copilului este acela de a fi aşa cum este el şi de a primi căldură şi atenţie. De altfel, viziunea sa a constituit însăşi piatra de temelie a Convenţiei ONU privind drepturile copiilor.

Marian Râlea este un apreciat actor român de teatru, televiziune și film. A interpretat numeroase roluri pe scenele teatrelor din București, Pitești și Sibiu, și a jucat în peste 25 de filme. Este bine cunoscut pentru rolul Marelui Magician din emisiunile „Abracadabra” și „SuperAbracadabra”, pe care le-a realizat pentru televiziune timp de peste 10 ani.

sursa: cinemarx.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu