Treceți la conținutul principal

ADN-ul lui Arthur C. Clarke va fi lansat în spaţiu anul viitor



Îl cunoaştem cu toţii pe Arthur C. Clarke pentru seriile de romane şi povestiri SF şi lucrările de popularizare a ştiinţei. Dar care dintre voi ştiaţi până acum de dorinţa scriitorului de a-i fi trimis ADN-ul în spaţiu? Am aflat că spre sfârşitul anului viitor, cu ocazia primei misiuni a NASA, ADN-ul marelui scriitor va fi lansat în spaţiu. Autorul a fost abordat de către Charles Chafer, directorul executiv al Space Services Holdings, în anul 2000, când compania se gândea să organizeze o misiune spaţială. Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în 1982 la conferinţa ONU de la Viena, conferinţă ce privea spaţiul cosmic.
Am fost şi sunt un fan pe viaţă şi mi-am concentrat interesul în ceea ce priveşte spaţiul în filmul 2001: Odiseea Spaţială. În 2000, pe când plănuiam prima misiune în spaţiu i-am propus să doneze o mostră de păr care să conţină ADN-ul său pentru lansarea acesteia în spaţiu. Un coleg de-al meu de la acea vreme s-a dus la casa autorului din Sri Lanka, de unde a obţinut mostra.
Naveta care va pleca în spaţiu se va numi “Sunjammer”, în onoarea unei poveşti scrise de Clarke în 1964 despre o călătorie în spaţiu cu ajutorul unor vele solare. Prima misiune solară va fi un test de zbor şi va lansa în spaţiu o “pânză” din material reflectorizant ce va măsura aproximativ 13 000 de metri pătraţi dar va fi totodată foarte uşoară. După ce se va prăbuşi pe Pământ, aceasta va fi de mărimea unei maşini de spălat şi va cântări 70 de kilograme.
Potrivit unui articol din “The Guardian”, rămăşiţele incinerate ale celor dragi sau chiar şi firele noastre de păr pot fi trimise în spaţiu în această misiune în schimbul unei sume de aproximativ £10,000.
Este o acţiune simbolică mai înainte de toate, este o cale uşoară de a trimite o parte din tine într-o misiune spaţială, fără să trebuiască să mori înainte.
Cum ar spune “The Independent”: “Un pas mic pentru omenire, un salt uriaş pentru părul său”. Observăm simţul umorului pe care îl are Arthur C. Clarke într-o notă pe care i-o oferă însărcinatului cu preluarea mostrei de ADN:
Iată câteva fire de păr, v-aş da mai multe dar nu mai am altele de rezervă.
Sir Arthur C. Clarke a fost de asemenea şi un explorator. În 1956 a descoperit ruinele templului Koneswaram, sub apă, în Sri Lanka, în timp ce făcea scufundări. A avut implicaţii şi în zbor, o orbită geostaționară aflată la 36.000 de km deasupra ecuatorului fiind numită oficial orbita Clarke. Nu este singurul lucru care îi poartă numele. Patru premii, o specie de dinozaur, o şcoală, un institut de tehnologii moderne, un personaj dintr-o serie de jocuri şi o şosea de centură din Colorado îi mai poartă numele.

Este cunoscut cel mai bine pentru 2001: O odisee spaţială, carte ecranizată de Stanley Kubrick dar şi pentru operele: Rendez-vous cu Rama (1972) (carte ce a avut un succes răsunător şi care a dus la scrierea unei trilogii sub acelaşi nume în colaborare cu Gentry Lee), Fântânile Paradisului (1979), Sfârşitul Copilăriei (1953), Oraşul şi Stelele (1956) etc.

În decembrie 2007, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, Clarke a înregistrat un mesaj video pentru prietenii săi, în care își lua rămas bun de la ei. Probabil îşi simţea sfârşitul, deoarece a decedat în martie 2008. Peste 30 de ani de la moartea sa ne putem aştepta la publicarea unor jurnale intime, aşa cum a dispus autorul. În prezent, acestea sunt păstrate de către fratele său, Fred Clarke. Întrebat de ce le-a sigilat, el a răspuns “Păi, s-ar putea să conțină unele lucruri jenante.” Poate tot atunci se vor clarifica şi zvonurile privind sexualitatea lui Clarke. Există păreri împărţite privind lucrul ăsta; unii spun că îi plăceau femeile iar alţi prieteni apropiaţi susţin că era homosexual şi că nu s-ar fi sfiit niciodată să-şi arate această latură, chiar dacă nu făcea un caz din asta. În timpul unei călătorii în Florida, Clarke a întâlnit-o pe Marilyn Mayfield, o americancă de 22 de ani, divorțată și cu un copil, cu care s-a căsătorit imediat, despărţindu-se apoi peste doar 6 luni. Nu s-a mai căsătorit niciodată, dar s-a împrietenit foarte tare cu un bărbat din Sri Lanka, Leslie Ekanayake, pe care l-a numit “cel mai bun prieten de-o viaţă” la începutul romanului Fântânile Paradisului. De asemenea, întrebat dacă a avut experienţe bisexuale, acesta a răspuns: “Normal. Cine n-a avut?” A fost şi acuzat de pedofilie de tabloidul britanic “The Sunday Mirror”, dar acuzaţiile s-au dovedit a fi nefondate iar tabloidul şi-a cerut ulterior scuze. Doi ani mai târziu, în 2000, a fost numit Cavaler “pentru servicii aduse literaturii” în cadrul unei ceremonii ținute în Colombo, premiu amânat cu doi ani tocmai din cauza acuzelor de pedofilie.

A obţinut mai mult de 100 de premii anuale şi 5 premii pentru întreaga carieră. În 1994, a apărut într-un film SF, Without Warning, interpretând propriul rol.

Mulţi dintre noi visează să ajungă în spaţiu sau să facă ceva monumental pentru care vor fi ţinuţi minte secole la rând. Un bun exemplu este Iain Banks, care şi-a exprimat dorinţa de a-i fi propulsată cenuşa într-o rachetă peste Forth (un canal la Nord de Edinburgh, Scoţia). Sau Hunter S. Thompson, a cărui cenuşă a fost aruncată de către Johnny Depp cu un tun peste ferma sa din Colorado. Însă Arthur C. Clarke nu este nevoit să mai facă nimic pentru a fi apreciat şi citit de către noi toţi. Cele peste 100 de cărţi pe care ni le-a lăsat moştenire îl vor onora şi îl vor păstra viu în inima şi imaginaţia noastră mult timp de acum încolo.

Mai jos este un interviu luat lui Clarke în 1974 de televiziunea australiană ABC, în care acesta descrie un viitor al calculatoarelor personale legate prin internet:



scrisă de  
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.