Pas mare: Voluntariatul în România, acum cu contract

Tinerii care fac voluntariat vor putea încheia contracte cu organizaţiile neguvernamentale sau instituţiile unde s-au implicat civic şi vor primi un certificat de competenţe recunoscut şi la nivel european, care atestă acest stagiu ca experienţă profesională. Voluntariatul nu va fi considerat vechime în muncă, însă ar trebui să-i ajute să se angajeze mai uşor după absolvirea studiilor, se arată în proiectul noii legi a voluntariatului.

Iniţiativa legislativă, care modifică Legea voluntariatuluii din 2001, a intrat joi în circuitul parlamentar, la Senat şi ar putea intra în vigoare până la sfârşitul anului. Propunerea a fost depusă de deputatul PSD Mihai Sturzu şi este susţinută şi semnată, în calitate de co-iniţiatori, de peste 100 de parlamentari din toate formaţiunile politice parlamentare.

Documentul aduce trei modificări importante, prima dintre acestea constând în reglementarea obligatorie a relaţiei dintre voluntar şi organizaţia gazdă printr-un contract cadru în formă scrisă, înregistrat în evidenţa organizaţiei gazdă.

Sturzu a explicat că, prin această lege, pe viitor s-ar putea evita munca la negru şi s-ar putea stabili clar responsabilităţile voluntarului, ale organizaţiei gazdă şi evitarea încheierii altor forme contractuale.

A doua modificare, potrivit lui Sturzu, constă în recunoaşterea voluntariatului ca experienţă profesională, în condiţiile în care majoritatea statelor UE implementează deja o astfel de prevedere. Această recunoaştere nu însemnă vechime în muncă şi nu se referă la includerea voluntariatului în sistemul de asigurări sociale sau în sistemul de pensii, ci vizează direct creşterea gradului de angajare a tinerilor, dar şi a tutoror categoriilor de vârstă.

Totodată, Sturzu a spus că a treia modificare este acordarea de către organizaţia gazdă a unui certificat de competenţe dobândite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul conţine opt competenţe preluate din cadrul naţional şi european al calificărilor.