Treceți la conținutul principal

„Perle” la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului

Proba scrisă la limba şi literatura română aduce o colecţie de perle impresionantă pentru această toamnă. Absolvenţii de liceu au demonstrat încă o dată că limbajul literar nu are legătură cu cel de cartier. Asta au constatat profesorii examinatori, amuzați de ceea ce au găsit în lucrări. Însă la aşa teze, notele vor fi măsură, spun dascălii.

Elevii de la profilul real au avut de argumentat în câteva rânduri importanţa comunicării într-o echipă, pornind de la un fragment din piesa de teatru „O scrisoare pierdută" a lui Ion Luca Caragiale. Candidaţii au dat dovadă de o imaginaţie bogată, nicidecum de cunoştinţe de literatură.

„Zoe era nevasta şmecheră. Trahanel era soţul. Tipătescu era amantul lor. Toţi trei comunicau bine pentru succesul munci în echipă”.

„Așadar, succesul muncii în echipă reprezintă o definiție sui generis a unui elev dată amantlâcului”, spune Florina Rogalski, profesor de limba și literatura română.

Nici absolvenţii profilului filologic nu s-au descurcat mai bine. Ei aveau de argumentat la ce i-a ajutat ora de literatură universală. Iar un elev, extrem de sincer şi-a spus punctul de vedere. „Universala asta a fost un chin pentru mine, că scriitorii de demult au avut timp ş-au scris cărţi groase, în multe volume”.

„Elevii puteau să aleagă o dramă sau o comedie, dar ei nu au înteles cuvântul dramatic şi s-au gândit neapărat la dramă, dar un elev care nu ştia nici drama a facut un subiect care constă într-o singură frază”, a spus Florina Rogalski. „Mie nu mia plăcut nici un text dramatic, că sunt o fire veselă şi prefer mai bine comedia”.

Nuvela „Budulea Taichii" scrisă de Ioan Slavici rememorează prietenia dintre autor şi personaj. Fiecare a înţeles ce a vrut. „Textul lui Slavici începe co frază lungă şi ocolită în care nam priceput cine vorbeşte. Credeam că îi ie dor deo fată, dar el se gândea la un tip cu nume fistichiu, Budulea Taichii”.

După corectarea lucrărilor, profesorii au tras o concluzie îngrijorătoare. „Nu înțeleg cuvintele, mai ales neologismele. Nu mai ajungi la conţinut, frazele sunt aberante din punct de vedere logic”, subliniază Florina Rogalski.

Cu aşa colecţie de perle, profesorii s-au amuzat, dar s-au întristat când a fost nevoie să le şi noteze.

sursa
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu