Treceți la conținutul principal

N-ai bani, n-ai carte


Un studiu prezentat la Berlin de Fundaţia Bertelsmann reconfirmă o realitate cunoscută în Germania de mult. Copiii proveniţi din medii sociale precare nu au aceleaşi şanse la educaţie ca cei din familii cu venituri mari.

Sistemul german de învăţământ e criticat de mult timp, iar conform ultimelor studii, situaţia nu s-a schimbat prea mult faţă de acum 10 ani. Încă din şcoala primară, rezultatele la învăţătură ale copiilor sunt în Germania strâns legate de provenienţa socială.

„Progresele în ceea ce priveşte egalitatea şanselor se fac cu viteza melcului”, a declarat la Berlin Jörg Dräger, membru în conducerea Bertelsmann. În special performanţele la citit lasă de dorit, copiii proveniţi din familii precare rămânând deseori la nivelul programei şcolare din anul precedent.

Problema e una răspândită şi în comunităţile de imigranţi, ai căror copiii au, conform statisticilor, rezultate mai proaste la învăţătură, cel puţin în primii ani de şcoală.

Diferenţe accentuate

Criticile sunt de fapt îndreptate către stat şi politica regională, care nu reuşesc să găsească soluţii viabile pe termen lung pentru îndreptarea acestei situaţii, dar şi către profesori şi părinţi, care nu se implică destul în motivarea copiilor dezavantajaţi social.

O mare parte din imigranţi se înscriu în primul an de şcoală fără cunoştinţe de limbă germană, în timp ce instituţiile de învăţământ duc lipsă de profesori de germană ca limbă străină. Locurile în grădiniţe sunt şi ele limitate.

Pe de altă parte, mai arată studiul Bertelsmann, există prea puţine şcoli cu program prelungit, care ar putea diminua influenţa statutului social asupra rezultatelor la învăţătură. Numărul copiilor care frecventează şcoli cu program prelungit a crescut cu numai 1,2 % faţă de anul 2010, ajungând astfel la 28,1 %. Dräger a mai precizat că dacă extinderea acestor şcoli nu se face rapid, va dura mai mult de 50 de ani, până când toţi copiii ar avea acces la educaţie cu program prelungit.

Rezultatele prezentate la Berlin confirmă un alt studiu, publicat la începutul anului de Fundaţia Vodafone, în care profesorii germani înşişi admiteau în măsură de 96% că performanţele elevilor la şcoală sunt dependente de provenienţa socială. Mai mult decât atât, peste jumătate din cei intervievaţi erau convinşi că diferenţele la învăţătură între copii din pături sociale diferite s-au accentuat, în ultimii ani.

Autoare/Autor Lavinia Pitu, sursa: DW Berlin
Redactor Medana Weident 
  

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu