Treceți la conținutul principal

Strada Lipscani a strîns mii de iubitori de carte, de Ziua Internaţională a Cărţii

Strada Lipscani din centrul vechi al Bucureştiului a fost invadată marţi seara de mii de iubitori de carte, de toate vârstele, veniţi la evenimentul organizat de editura Litera şi ziarul Ring, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii, "Noaptea cărţilor deschise".

Deschiderea manifestării a fost făcută de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care a tăiat panglica inaugurală a târgului de carte şi a promis că va sprijini în continuare astfel de manifestări. 

"Ne bucurăm că acest eveniment a avut un asemenea succes. Este o premieră naţională şi vom sprijini în continuare acest tip de acţiuni", a declarat pentru AGERPRES edilul. 

În zona BNR a străzii Lipscani au fost expuse 4.500 de cărţi care au fost oferite, gratuit, celor prezenţi. 

"Am aflat de această acţiune de pe internet şi îmi place foarte mult să particip la asemenea evenimente. Nu m-am aşteptat să fie aşa aglomerat. Aş vrea să fie mai bine organizat, pentru că altfel, în asemenea aglomeraţie, nu poţi să te bucuri. Am luat două cărţi pe care le-am apucat, nu am putut să aleg. Am reuşit să iau aceste cărţi pentru că am fost printre primii", a spus o studentă de 22 ani. 

Un cititor de 72 ani a criticat faptul că toate cărţile expuse au fost aşezate pe jos. 

"Cine iubeşte cărţile nu le aruncă pe jos. Le-au călcat în picioare, ca vandalii. Am citit ziarul şi am aflat de acest eveniment. Eu iau cărţi, foarte multe ieftine, dintr-un loc ştiut, cu un leu bucata", a adăugat el. 

Reprezentanţii editurii Litera au afirmat că se aşteptau la un asemenea interes din partea oamenilor, mai ales că studiile arată că românii sunt "la coada Europei" în privinţa achiziţiei de cărţi. ''Fiecare român cheltuie sub 5 euro/ an, pentru cărţi'', au arătat ei. 

Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie, reprezintă o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla. 

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondială a Cărţii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i încuraja pe toţi cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.