Treceți la conținutul principal

Păcatul dezumanizării

De parcă povara decalogului biblic nu ar fi fost suficientă, sau poate tocmai pentru că pare să aibă din ce în ce mai puţină relevanţă în iureşul în care trăim, cartea lui Konrad Lorenz – Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate ne trage de mânecă nu doar ca indivizi, ci şi ca specie, încercând să ne facă atenţi asupra unor aspecte care, de fapt, nu ne sunt deloc străine, dar care ne pot fi fatale.

Laureat al Premiului Nobel pentru medicină şi fiziologie în 1973, autorul îşi porneşte demersul cu convingerea exprimată că „orice pericol îşi pierde considerabil din capacitatea de a ne îngrozi, dacă îi sunt cunoscute cauzele”. Iar parcurgerea cărţii dezvăluie că nu ne sunt tocmai străine ideile sale, dar că e uneori mai simplu şi mai comod să fie ignorate cu bună ştiinţă. De altfel, cred că oricare dintre cei care vor avea curiozitatea să-i descopere argumentele se va recunoaşte mai devreme sau mai târziu în cel puţin una dintre posturile prezentate în carte.

O lucrare a unui om de ştiinţă poate avea un efect descurajant pentru cititorul mai puţin avizat. În acest caz însă cred că putem vorbi (dincolo de valoarea intrinsecă a ideilor exprimate) despre meritul autorului de a găsi limbajul cel mai accesibil cu putinţă pentru a deschide uşa cercetărilor şi reflecţiilor sale nu doar unui grup restrâns, ci unui public mult mai larg. Iar în lectura cărţii rigoarea argumentaţiei şi gravitatea celor descrise sunt contrabalansate de exemplificări oneste şi la îndemână ale situaţiilor teoretice descrise de Konrad Lorenz. Este şi unul dintre motivele pentru care cartea a fost extrem de bine primită de public, spre surpriza mărturisită a autorului însuşi.

Procesele interconectate pe care Konrad Lorenz le numeşte păcate ale omenirii civilizate sunt: suprapopularea (aduce cu sine pe de o parte izolarea individului şi pe de altă parte o agresivitate sporită a acestuia), pustiirea spaţiului vital (îndepărtarea de natură distruge deopotrivă mediul în care trăim şi spiritul, care devine imun la frumuseţea a ceea ce ne înconjoară), întrecerea cu sine însuşi (mânat de cel mai puternic stimul, frica, omul se află într-o competiţie care îi răpeşte timpul pentru sine şi adevăratele valori), moartea termică a simţurilor (creşterea nefirească a intoleranţei la neplăcere şi dispariţia bucuriei simple), decăderea genetică (lipsa factorilor care să exercite o presiune selectivă asupra evoluţiei şi menţinerii unor norme de comportare socială), sfărâmarea tradiţiei (modificarea contactului dintre părinţi şi copii încă de la vârste foarte fragede poate genera o imposibilitate de identificare a generaţiei tinere cu cea vârstnică), receptivitatea sporită la îndoctrinare (calea cea mai simplă pentru a manipula şi conduce masele, exploatată nu doar politic, ci şi comercial), armele nucleare (simpla lor prezenţă menţine o stare permanentă de atmosferă apăsătoare de sfârşit al lumii).

Deşi nu arată cea mai plăcută faţă a speciei umane, Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate îndeamnă la reflecţie, la o întoarcere către sine care ar putea rezolva multe dintre problemele civilizaţiei de astăzi. Un exerciţiu pe care ar trebui să-l facem mai des pentru a nu ne pierde pe noi înşine din vedere, într-o lume din ce în ce mai grăbită şi în care viteza impusă ne poate face să nu mai ţinem cont de necesitatea unor repere corect fundamentate.

Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate
Konrad Lorenz, Editura Humanitas, 2012


Publicat de Mihaela Ionescu
sursa 
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.