Treceți la conținutul principal

"Cartile mele" - un proiect de stimulare a literaturii romane pentru copii si tineret


In 2010, Editura Arthur a demarat un proiect deosebit, coordonat de Florentina Samihaian, profesor al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, prin care incearca sa stimuleze atat scriitorii, cat si pe copii sa acorde o mai mare importanta literaturii romane pentru copii si tineret. Publicul vizat de cele sapte volume (planuite initial) ale colectiei este format din tineri cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Pana acum, in aceasta colectie au aparut doua volume, ambele coordonate de Liviu Papadima, profesor de literatura romana la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, prorector al Universitatii din Bucuresti si, mai ales, scriitor si critic literar. Primul volum, Care-i faza cu cititul?, reuneste pe coperta numele a 25 dintre cei mai importanti scriitori romani ai momentului, in timp ce al doilea volum, Ce poti face cu doua cuvinte, este semnat doar de optsprezece dintre cele mai importante voci ale literaturii romane contemporane. Ilustratiile celor doua volume sunt semnate de Irina Dobrescu, fiind astfel destul de usor de inteles de ce copiii s-au atasat de aceste carti si la nivel grafic.

Cum unul dintre scopurile colectiei este acela de a-i stimula pe copii si adolescenti sa citeasca inclusiv prin scris, Editura Arthur a demarat un amplu concurs de scriere creativa si de ilustratie, la care au participat mai mult de 1 000 de copii din intreaga tara, rezultatul acestuia fiind participarea castigatorilor la o tabara de creatie impreuna cu autorii volumului Ce poti face cu doua cuvinte si, ulterior, publicarea textelor si ilustratiilor acestora in antologia Ce poti face cu doua cuvinte juniorii, aparuta in noiembrie 2013 la Editura Arthur.

Care-i faza cu cititul? sau despre cum ne amintim de prima noastra carte

Antologia Care-i faza cu cititul?, coordonata de Liviu Papadima, in care semneaza nume dintre cele mai importante ale literaturii romane (Mircea Cartarescu, Neagu Djuvara, Simona Popescu, Florin Bican, Ioana Parvulescu, Ioana Nicolaie, Cristian Teodorescu, Ioana Bot, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Ioan Grosan, Dan Lungu, Robert Serban, Rodina Zane, Cezar Paul Badescu, Laura Grünberg, Calin-Andrei Mihailescu, Dan Sociu, Calin Torsan, Fanny Chartres, Vasile Ernu, Bogdan Ghiu, Vlad Zografi, George Ardeleanu si Doina Rusti), a aparut la finele anului 2010 si a fost foarte bine primita atat de copii, cat si de adulti. Fiecare dintre autorii care semneaza aceasta antologie spune povestea primei carti citite, a primei lecturi marcante, a primului volum pe marginea caruia a desenat, a primei aventuri inspirate dintr-o carte. Sunt texte sensibile si amuzante care, prin ineditul lor, le atrage atentia celor mici asupra multitudinii de moduri in care te poti raporta la o carte.

Ce poti face cu doua cuvinte sau despre jocurile fanteziei

Cel de-al doilea volum al colectiei „Cartile mele”, Ce poti face cu doua cuvinte, porneste de la ideea lui Gianni Rodari potrivit careia povestile se nasc la ciocnirea dintre doua cuvinte alese in mod aleator. Pornind de la acest joc in care autorii i-au rugat pe copiii prezenti la evenimentul de la Muzeul Taranului Roman sa le dea cuvinte pentru volum si, apoi, sa le grupeze in perechi a fost scrisa aceasta carte semnata de Simona Popescu, Adina Popescu, Dan Sociu, Dan Stanciu, Grete Tartler, Florin Bican, Florin Dumitrescu, Matei Florian, Laura Grünberg, Ioana Nicolaie, Robert Serban, Vlad Zografi, George Ardeleanu, Fanny Chartres, Adela Greceanu, Calin-Andrei Mihailescu, Radu Paraschivescu si Doina Rusti.

Cele trei perechi de cuvinte care au fost votate de cele mai multe ori si cu ajutorul carora au fost scrise povestile din carte sunt aripi-lacrima, cocolos-explorator, tatuaj-pelerina. Cum fiecare dintre autori a nascocit o alta poveste pornind de la ciocnirea dintre aceste doua cuvinte, cartea le-a oferit celor mici suficient de multa diversitate pentru a se transforma rapid in reali fani ai volumului.

Ce poti face cu doua cuvinte juniorii sau despre bucuria de a scrie si a desena

Dupa aparitia volumului seniorilor, Editura Arthur a demarat un concurs national de creatie, iar cei 21 de castigatori ai sectiunii de scriere creativa si cei 10 ilustratori au fost publicati in antologia Ce poti face cu doua cuvinte juniorii, aparuta in toamna lui 2012. Autorii cartii au varste cuprinse intre 8 si 16 ani, iar miza de la care au plecat a fost aceeasi pe care au avut-o autorii consacrati, numai ca numarul de cuvinte din care s-au format aleator perechi pe site-ul care le-a fost dedicat a fost mai mare tocmai pentru a se obtine un grad mai mare de diversitate.

Cinicii care ar putea fi tentati sa creada ca niste texte si ilustratii semnate de copii si adolescenti nu au cum sa fie valoroase ar trebui sa citeasca volumul pentru a se convinge singuri de bucuria cu care scrie un autor neconsacrat si, mai mult, de creativitatea de care da dovada un copil. Asocierile facute de cei mici sunt proaspete, lipsite de intertextualitate, dar si de rigiditatea constructiilor reluate la nesfarsit. Textele dau uneori dovada de naivitate, insa umorul remarcabil anuleaza efectul romantios al candorii, lasand, la final, un cititor care rade in hohote si se mira ca absurdul cotidianului este, brusc, binevenit si apreciat.

Material oferit de Editura Art

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.