Treceți la conținutul principal

Simplitate vs. risipă interpretativă


Breviarul sceptic şi alte eseuri despre simplitate
Valeriu Gherghel


Editura Polirom
Colecţia PLURAL. 
Simplitate vs. risipă interpretativă/ de Ziarul de duminică


Încă un volum de eseistică erudită al autorului ieşean, al cărei titlu iniţial, menţionat în introducere, era mai abscons - "Cauda pavonis", o trimitere deloc gratuită la gratuitate. 

Principiul simplităţii sau al economiei i-a preocupat dintotdeauna pe filosofi şi logicieni, care de-a lungul timpului au propus pentru el diferite formulări şi interpretări. Eseurile lui Valeriu Gherghel sunt centrate pe simplitatea aplicată în interpretarea textelor, care presupune a nu fi excesiv, a respecta limita şi măsura, a accepta faptul incomod că poţi explica numai ceea ce poţi explica şi a te mărgini strict la ceea ce spune textul, fără să construieşti ipoteze suplimentare. Pe parcursul volumului, speculaţia alternează cu exerciţiul practic - analiza de text - şi, în câteva cazuri, cu exerciţiul imaginativ. Dacă prima parte vorbeşte despre simplitate şi conciziune, iar cea de-a doua despre principiul opus, reprezentat de risipa interpretativă şi exces, partea a treia prezintă unele episoade din istoria hermeneuticii (Philon din Alexandria, Sfântul Augustin, Hugo de Saint-Victor) care demonstrează cât este de dificil să fii simplu în interpretare.

"Istoria hermeneuticii - precizează autorul - e plină de exegeţi dogmatici. Scepticii veritabili pot fi număraţi pe degetele unei singure mâini. În interpretare, toţi pot să poată. Şi nimeni nu poate să nu poată. Nu există semnificaţii tăinuite, pagini abstruse, vid semantic, întuneric. E absolut uimitor acest dogmatism al criticilor. În teologie, e o distincţie şi o trufie să fii agnostic şi să-ţi recunoşti, încă de la debutul discuţiei, ignoranţa. Fiinţa lui Dumnezeu e dincolo de pătrunderea minţii. Aici, neştiinţa e o virtute glorificată. În hermeneutică, dimpotrivă. A mărturisi că nu intuiesti o semnificaţie, că sensul precis al unei sintagme este cu neputinţă de sesizat e ca şi cum ţi-ai recunoaşte un viciu abominabil. Esenţa divină se sustrage tuturor. În schimb, semnificaţia unei scrieri e în văzul şi la cheremul oricui. Aşa să fie oare?"

Valeriu Gherghel, doctor în filosofie, este profesor asociat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. La Editura Polirom a mai publicat "Porunca lui rabbi Akiba" (2006).

Autor: Ziarul de Duminica  
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.