Treceți la conținutul principal

A ars casa in care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu

Asa arata casa in care a locuit Mihail Sadoveanu inainte de incendiu
Asa arata casa in care a locuit Mihail Sadoveanu inainte de incendiu Foto: NORC
Casa in care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu, pe strada Barbu Delavrancea nr. 47 din Bucuresti, a fost mistuita de flacari duminica dimineata. Potrivit datelor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, incendiul a izbucnit in jurul orei 10.30 si a fost stins dupa doua ore.

"Solicitarea de stingere a incendiului a venit in jurul orei 10.30, la 112.

Suprafata afectata de flacari este de circa 300 mp. S-a intervenit cu cinci echipaje si doua autoscari, iar focul a fost stins in jurul orei 12.30. Casa era nelocuita. Nu au fost victime umane", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile.

Vecinii sustin ca in aceasta casa se adaposteau cativa oameni ai strazii si ca focul ar fi izbucnit din cauza unor instalatii de incalzire improvizate de acestia.

Marele scriitor Mihail Sadoveanu a locuit in imobilul de pe str. Barbu Delavrancea nr. 47 in anii 40. Cladirea a fost nationalizata prin Decretul 92/1950. In 1997 a fost restituita doamnei Ruxandra Ioana Huch, in baza dispozitiei Primarului General nr. 1.537/13.10.1997. In anii 1998 si 1999, proprietara a incercat sa o declaseze insa Ministerul Culturii nu a fost de acord. Aceasta a atacat in justitie decizia Ministerului. In 2003 instanta a dat castig de cauza Ministerului.


In 2004, Ministerul Culturii s-a razgandit si a hotarat declasarea imobilului, ordinul de declasare fiind semnat de ministrul Razvan Teodorescu. Istoricul Andrei Pippidi a declarat la vremea respectiva ca "valoarea culturala a imobilului justifica pastrarea acestuia in Lista Monumentelor Istorice".

Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 - 19 octombrie 1961) este considerat unul dintre cei mai importanti prozatori romani din prima jumatate a secolului al XX-lea. Printre operele sale se numara: Fratii Potcoava (1902), Soimii ( 1904), Neamul Soimarestilor ( 1914), Bordeenii ( 1912), Zodia Cancerului sau vremea Ducai-Voda ( 1929), Baltagul ( 1930), Trenul fantoma ( 1931), Nunta Domnitei Ruxandra ( 1932), Nopti de Sanziene ( 1934), Creanga de aur ( 1933), Fratii Jderi - Ucenicia lui Ionut vol. I ( 1935), Fratii Jderi - Izvorul Alb vol. II ( 1936), Fratii Jderi - Oamenii Mariei Sale vol.III ( 1942) si Nicoara Potcoava ( 1952).

de Catiusa Ivanov 
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.