Treceți la conținutul principal

Documente ţinute la secret de Anglia despre Agatha Christie

Cunoscuta scriitoare britanică de romane poliţiste Agatha Christie nu a putut să obţină în anii '50 echivalentul titlului de Cavaler destinat femeilor pentru că oficialii din Regatul Unit de la acea vreme nu considerau că povestirile sale sunt destul de interesante, potrivit unor documente guvernamentale făcute publice recent şi citate de cei de la Daily Mail.

Creatoarea unor personaje precum Hercule Poirot sau Domnişoara Marple era considerată "o persoană fără pretenţii de intelectual" şi oficialii britanici spuneau că oferirea gradului de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic ar fi este suficientă.

Aceştia nu i-au oferit nici actorului Alex Guinness titlul de Cavaler, pentru că luarea unei astfel de decizii a fost considerată a fi "prematură" şi au amânat oferirea unui alt onor scritoarei Iris Murdoch, "până în momentul în care va scrie ceva de mai bună calitate".

Comentariile de mai sus sunt parte a unor documente obţinute de jurnalişti sub legea accesului liber la informaţii.

Agatha Christie a scris 66 de romane poliţiste şi este considerată a fi cel mai bine vândut scriitor al Marii Britanii. Ea a primit titlul echivalent celui de Cavaler, care a fost oferit de regalitate femeilor abia în anul 1971, cu cinci ani înainte de moartea sa.

"Deşi un nou onor ar fi cu siguranţă popular, credem că lucrările doamanei Christie nu justifică mai mult de un grad de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic", se mai scria în documentele respective.

"Nu mă pot gândi la niciun alt autor din secolul 20 care să fi oferit mai multă plăcere atât de multor oameni", a declarat nepotul scriitoarei, Mathew Prichard.

Alec Guinness, care realizase deja la acea vreme filme de succes precum "Great Expectations", "Kind Hearts And Coronets" şi "The Lavender Hill Mob" nu a obţinut titlul de Cavaler pentru că oferirea unui astfel de onor era considerată a fi "prematură".

"Oferitea unui titlu de Cavaler lui Alec Guinness ar fi prematură şi cu siguranţă nu merită un astfel de onor în momentul de faţă", se scria într-un document din anul 1954 al oficialilor britanici.

Actorul a primit gradul de Comandor în Ordinul Imperiului Britanic în anul 1955. Patru ani mai târziu, i s-a acordat, în cele din urmă, şi titlul de Cavaler.

Este posibil ca hotărârea să fi fost luată după ce acesta a câştigat premiul Oscar pentru rolul său din filmul "The Bridge On The River Kwai", care a apărut pe marile ecrane în anul 1957.

Scriitoarea Iris Murdoch era "prea tânără" pentru a primi o distincţie din partea Coroanei britanice

Se pare că şi scriitoarea Iris Murdoch a fost trecută cu vederea în anul 1959 la acordarea onorului echivalent titlului de Cavaler destinat femeilor, în ciuda faptului că publicase deja romane de succes precum "The Bell", "The Sandcastle" şi "Under The Net".

"Este foarte tânără şi ar trebui să aştepte, după părerea mea, poate până când scrie ceva de mai bună calitate", scria un oficial britanic de la acea vreme. Murdoch avea pe atunci vârsta de 40 de ani.

Scriitoarea a primit gradul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic abia în anul 1976 şi a trebuit să aştepte până în anul 1987 pentru a putea obţine titlul oferit de Coroana britanică şi scriitoarei Agatha Christie.

Autor: Historia.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.