Treceți la conținutul principal

Cartea “extraterestră” pe care n-o poate citi nimeni

Există undeva în lume, și anume în subsolurile Universității Yale, o ciudățenie livrescă. O carte străină tuturor oamenilor ce a călătorit din mână în mână, de la învățați la alți învățați, din secolul XV până astăzi. Un tom din care nimeni nu a reușit să descifreze nici măcar un cuvânt.

manuscris Voynich

Acesta este un volum de prin anii 1400 pe care se fac studii și cercetări de secole.
Tot ceea ce oamenii de știință au reușit să facă a fost să dateze manuscrisul, să ne spună că a fost învelit într-o piele de animal și, o chestiune și mai stranie, că a fost actualizat de-a lungul anilor, adăugându-i-se pagini noi.

manuscris Voynich2

Numai că nimeni din ziua de astăzi nu a reușit însă să dezlege ceva, cât de puțin, legat de limbaj. Se pusese la un moment dat întrebarea dacă nu cumva e vorba de vreo glumă proastă și foarte elaborată. Cartea nici măcar nu are autor.

Chiar și cei de la Agenția Națională de Securitate Americană au depus toate eforturile omenești să pătrundă aceste coduri. Totuși, cartea a rămas un mister. Pentru că nu știau cum să-i dea de capăt și în lipsă de orice alt indiciu legat de titlu, experții i-au spus MS 408. I se spune și “Manuscrisul Voynich”, după Wilfrid Voynich, un polonez-american ce a cumpărat-o în 1912.

manuscris Voynich3

Limbajul, simbolistica, deși sunt necunoscute, au totuși ceva familiar în caligrafie. Asta pentru că unele litere par a fi latine, fiind aranjate în blocuri de 10 cuvinte. Însă literele/semnele cu care încep cuvintele nu se regăsesc niciodată și nu se repetă în interiorul cuvintelor. Iar sintaxa este complexă și ininteligibilă.

manuscris Voynich2

Tomul conține și ilustrații, ceea ce a adus puțină lumină în înțelegerea naturii acestei cărți. Desenele au culori variate, în cerneală roșie, maro, verde, galbenă și albastră. Ar fi vorba despre un text știintific, care ne vorbește despre plante și leacuri, precum și legăturile acestora cu astronomia. Alte teorii susțin că ar fi vorba despre alchimie și magie.

Deși speculații sunt, iar adepții OZN-urilor țipă în gura mare că ar fi vorba de o formă de comunicare extraterestră, adevărul este că nimeni nu a aflat nimic concret din secolul XV până astăzi.

autor: Ioana Vighi
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu