Un meteorolog bacauan - Mirela Balan - a lansat prima sa carte de poezie

Vreme buna pentru poezie in orasul de pe Bistrita. Mirela Balan, meteorolog la Aeroportul “George Enescu”, din Bacau, si-a lansat miercuri, 11 iulie, la Casa Memoriala “George Bacovia”, volumul de debut “Un sarut mai adinc”, aparut la Editura Art Book. Autoarea este membra, din 2010, a Cenaclului literar virtual “Lira 21″, condus de poeta Cristina Stefan, si, de curind, a Cenaclului “Octavian Voicu”, al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacau, si a publicat pina acum doar in antologii de poezie.

“Dintotdeauna am simtit ca am o latura artistica, insuficient exprimata, iubesc muzica, teatrul, literatura. De scris, scriu din gimnaziu, cind am participat si la concursuri de creatie literara, scriu dintr-o nevoie de aucunoastere si de cunoastere a lumii.

Acest volum este nascut din luptele mele personale, cu neputintele mele, cu oamenii din jur, chiar cu Dumnezeu, desi il iubesc mai presus de orice. Scrisul este un fel de catalizator, ma implineste, ma curata, ma ajuta sa merg mai departe.

Am o poezie tonica, tinereasca. Imi place sa ma consider cu capul in nori. Daca esti visator ai puterea de a vedea frumosul si in uritul vietii”, a declarat poeta, in virsta de 32 de ani, Mirela Balan. Ea a marturisit ca nu citeste foarte multa poezie, din teama de a nu fi tentata sa adopte in scris stilul altor poeti.

Spune, totusi, ca ii apreciaza pe Tincuta Horonceanu – Bernevic, Adriana Lisandru si Adrian Suciu. Volumul sau de debut a trezit reactii diferite printre scriitorii si criticii bacauani. Petru Scutelnicu, poetic si critic literar, a spus despre Mirela Balan ca este “o voce poetica aparte, care ocoleste atit paradigma postmodernista, cit si pe cea clasica”, un poet original ce “transforma universul inconjurator in iubire, cu o sensibilitate deosebita”.

“Mi se pare un debut matur, al unui talent autentic, care are constiinta creatiei, si-a inceput discursul criticul literar Petre Isachi. Este de remarcat capacitatea ei de a vizualiza stari, categorii estetice, de a surprinde omul in devenirea lui. Are simtul cuvintului. Este originala in arta de a simti lumea. Preia ceva din lirica bacoviana: gratia. E un volum de care va trebui sa tinem cont noi, cititorii, revistele de cultura, Uniunea Scriitorilor, castelul criticilor”.

Poeta Violeta Savu, redactor al Revistei de cultura “Ateneu”, a vorbit despre “inteligenta poetica” a Mirelei Balan, pe care a asemanat-o, in poemul “Fior”, cu Ana Blandiana. Un entuziasm mai retinut au avut in discursurile lor criticul literar Grigore Codrescu si poetul Calistrat Costin. “Mirela Balan este o poeta adevarata, cu o conditie: sa nu se grabeasca. Are in poeziile sale o intimitate de cuplu frumos spusa.

Ma bucur ca exista o poeta care isi face publica interioritatea sa delicata”, a subliniat Grigore Codrescu, la lansare. “Sint rostiri interesante, e o carte de stari. Am gasit si versuri bune, dar si unele texte mai putin reusite, ratate. E un autor complicat. As sugera ca la urmatoarea carte sa fie mai exisgenta, mai unitara”, a punctat Calistat Costin, presedintele gruparii criitorilor profesionisti din Bacau.

Intre aceste discursuri critice ne-a “invatat sa iubim pozia Mirelei Balan”, dupa cum s-au exprimat gazdele intilnirii, Florina Gazdaru, actrita a Teatrului Municipal “Bacovia”, care a lecturat citeva dintre poeziile publicate in volumul lansat.

Participantii la eveniment au meditat la cuvintele rostite de invitatii de onoare, pe fundalul muzical al recitalului de pian sustinut de Stefan Chirila, elev al Colegiului National “Gheorghe Vranceanu”, din Bacau. Poeta a avut alaturi de ea la lansare un public numeros, format din scriitori si artisti plastici bacauani, elevi, si prieteni si membri ai familiei sale. In finalul evenimentului, Mirela Balan a oferit autografe. Volumul sau de debut “Un sarut mai adinc” a putut fi achizitionat la pretul de 10 lei. (Laura HUIBAN)
sursa