Treceți la conținutul principal

Un meteorolog bacauan - Mirela Balan - a lansat prima sa carte de poezie

Vreme buna pentru poezie in orasul de pe Bistrita. Mirela Balan, meteorolog la Aeroportul “George Enescu”, din Bacau, si-a lansat miercuri, 11 iulie, la Casa Memoriala “George Bacovia”, volumul de debut “Un sarut mai adinc”, aparut la Editura Art Book. Autoarea este membra, din 2010, a Cenaclului literar virtual “Lira 21″, condus de poeta Cristina Stefan, si, de curind, a Cenaclului “Octavian Voicu”, al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacau, si a publicat pina acum doar in antologii de poezie.

“Dintotdeauna am simtit ca am o latura artistica, insuficient exprimata, iubesc muzica, teatrul, literatura. De scris, scriu din gimnaziu, cind am participat si la concursuri de creatie literara, scriu dintr-o nevoie de aucunoastere si de cunoastere a lumii.

Acest volum este nascut din luptele mele personale, cu neputintele mele, cu oamenii din jur, chiar cu Dumnezeu, desi il iubesc mai presus de orice. Scrisul este un fel de catalizator, ma implineste, ma curata, ma ajuta sa merg mai departe.

Am o poezie tonica, tinereasca. Imi place sa ma consider cu capul in nori. Daca esti visator ai puterea de a vedea frumosul si in uritul vietii”, a declarat poeta, in virsta de 32 de ani, Mirela Balan. Ea a marturisit ca nu citeste foarte multa poezie, din teama de a nu fi tentata sa adopte in scris stilul altor poeti.

Spune, totusi, ca ii apreciaza pe Tincuta Horonceanu – Bernevic, Adriana Lisandru si Adrian Suciu. Volumul sau de debut a trezit reactii diferite printre scriitorii si criticii bacauani. Petru Scutelnicu, poetic si critic literar, a spus despre Mirela Balan ca este “o voce poetica aparte, care ocoleste atit paradigma postmodernista, cit si pe cea clasica”, un poet original ce “transforma universul inconjurator in iubire, cu o sensibilitate deosebita”.

“Mi se pare un debut matur, al unui talent autentic, care are constiinta creatiei, si-a inceput discursul criticul literar Petre Isachi. Este de remarcat capacitatea ei de a vizualiza stari, categorii estetice, de a surprinde omul in devenirea lui. Are simtul cuvintului. Este originala in arta de a simti lumea. Preia ceva din lirica bacoviana: gratia. E un volum de care va trebui sa tinem cont noi, cititorii, revistele de cultura, Uniunea Scriitorilor, castelul criticilor”.

Poeta Violeta Savu, redactor al Revistei de cultura “Ateneu”, a vorbit despre “inteligenta poetica” a Mirelei Balan, pe care a asemanat-o, in poemul “Fior”, cu Ana Blandiana. Un entuziasm mai retinut au avut in discursurile lor criticul literar Grigore Codrescu si poetul Calistrat Costin. “Mirela Balan este o poeta adevarata, cu o conditie: sa nu se grabeasca. Are in poeziile sale o intimitate de cuplu frumos spusa.

Ma bucur ca exista o poeta care isi face publica interioritatea sa delicata”, a subliniat Grigore Codrescu, la lansare. “Sint rostiri interesante, e o carte de stari. Am gasit si versuri bune, dar si unele texte mai putin reusite, ratate. E un autor complicat. As sugera ca la urmatoarea carte sa fie mai exisgenta, mai unitara”, a punctat Calistat Costin, presedintele gruparii criitorilor profesionisti din Bacau.

Intre aceste discursuri critice ne-a “invatat sa iubim pozia Mirelei Balan”, dupa cum s-au exprimat gazdele intilnirii, Florina Gazdaru, actrita a Teatrului Municipal “Bacovia”, care a lecturat citeva dintre poeziile publicate in volumul lansat.

Participantii la eveniment au meditat la cuvintele rostite de invitatii de onoare, pe fundalul muzical al recitalului de pian sustinut de Stefan Chirila, elev al Colegiului National “Gheorghe Vranceanu”, din Bacau. Poeta a avut alaturi de ea la lansare un public numeros, format din scriitori si artisti plastici bacauani, elevi, si prieteni si membri ai familiei sale. In finalul evenimentului, Mirela Balan a oferit autografe. Volumul sau de debut “Un sarut mai adinc” a putut fi achizitionat la pretul de 10 lei. (Laura HUIBAN)
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu