Treceți la conținutul principal

Obsesiile unor scriitori celebri

Avem tendinţa să-i urcăm pe autorii noştri preferaţi pe un piedestal şi atunci când facem asta îi transformăm la rândul lor în personaje ale căror fapte, pasiuni sau capricii se potrivesc perfect cu ideea noastră despre cum ar trebui să fie un scriitor. Cu toate acestea, şi ei sunt oameni şi ne pot surprinde cu non-conformismul lor dar şi prin obsesiile lor inedite.

Martin Amis
Martin Amis – jocurile video

Martin Amis a fost atât de pasionat de jocurile video încât a scris în 1982 o carte despre aparatele de jocuri, de care s-a dezis mai apoi: Invasion of the Space Invaders: An Addict’s Guide to Battle Tactics, Big Scores and the Best Machines. În introducere, Amis scria: Avem de-a face cu o dependenţă la nivel mondial. Vreau să spun că jocurile video s-ar putea dovedi ca fiind o mare problemă. Permiteţi-mi să vă prezint simptomele mele: sevraj, deshidratare, epuizare fizică şi psihică.

Henry Miller
Henry Miller – OZN-urile

Henry Miller nu doar că era obsedat de OZN-uri, dar se presupune că a şi observat unul în Big Sur, în anii ‘50. Unul dintre biografii săi, Mary V. Dearborn, scria: Miller era pasionat de OZN-uri, ba chiar a ajuns să creadă că o invazie extraterestră este iminentă. Pentru un timp, Henry Miller a şi promovat o carte, Farfuriile zburătoare sunt reale, scrisă de Donald Keyhoe, ceea ce i-a atras numeroase ironii din partea prietenilor săi.

Truman Capote
Truman Capote – stepul

Truman Capote a fost un dansator pasionat în tinereţe. Scriitorul a declarat pentru revista The Paris Review atunci când a fost întrebat dacă a avut şi alte preocupări artistice, în afara scrisului: Nu ştiu dacă poate fi vorba de artă, dar am visat ani la rând că o să ajung pe scenă. Îmi doream mai mult decât orice să fiu dansator de step. Obişnuiam să repet până toată lumea de acasă ajungea să-şi dorească să mă ucidă.

Patti Smith
Patti Smith – Brian Jones

Patti Smith era înnebunită după Brian Jones, chitaristul trupei The Rolling Stones. Ba chiar, la un moment dat, Patti Smith l-a apucat de gleznă în timpul unui concert, după cum ea însăşi a declarat: Îl iubeam pe Brian Jones. El stătea pe scenă şi cânta la un sitar electric iar eu eram împinsă din spate de o mulţime de fete. Am ajuns până la scenă şi deodată am simţit că toată acea mulţime se urcă pe mine şi din disperare, m-am apucat de primul lucru pe care l-am văzut: glezna lui Brian. M-am agăţat de el ca să mă salvez. Şi în acest timp Brian se uita la mine. Şi eu mă uitam la el. Apoi mi-a zâmbit. Numai mie. 
Asta e povestea mea cu Brian Jones.

Flannery O'Conner
Flannery O’Connor – păsările

Flannery O’Connor a crescut păuni, dar nu s-a limitat niciodată când a venit vorba despre pasiunea sa pentru păsări. Era obsedată de orice tip de pasăre şi păstra absolut tot ce îi intra pe mână de la găini obişnuite, raţe şi până la cele mai exotice specii, pasiune care a pornit din copilăria scriitoarei când aceasta a reuşit să dreseze puii de găină să meargă cu spatele.

Victor Hugo
Victor Hugo – desenul

Deşi obiceiul lui Hugo a început mai degrabă ca un hobby ocazional, arta a devenit din ce în ce mai importantă pentru el, mai ales după ce a renunţat la scris. În timpul vieţii sale, Hugo a produs aproximativ 4000 de desene. Cu toate că mai există scriitori care cochetează cu artele vizuale, desenele lui Hugo erau extrem de valoroase. Astfel, Eugène Delacroix a declarat, mai în glumă, mai în serios, că dacă Hugo ar fi ales artele vizuale în detrimentul scrisului, i-ar fi depăşit pe toţi artiştii vizuali ai vremii sale.

autor:
Augustin Krysta
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Is this The end? Australian inventor creates a special character - Ћ - to replace English language's most common word

It is the most commonly used word in the English language. But, if an Australian restaurateur has his way, our use of 'the' could be about to change forever. Paul Mathis, from Melbourne, has designed the letter 'Ћ' as a replacement for 'the'. Idea: Paul Mathis, from Melbourne, has designed the symbol above as a replacement for 'the'. This is a scene from a promotional video   The businessman is now lobbying Apple asking to promote his app, which features the character in its iTunes store. In an interview with The Sydney Morning Herald, he said: 'The word "and" is only the fifth-most used word in English and it has its own symbol – the ampersand. 'Isn’t it time we accorded the same respect to "the"?' As reported by The Telegraph, Mr Mathis, who has opened more than 20 restaurants and hotels across Australia, has invested AUS $38,000 (£23,500) in the new app. But despite his optimism, it has s...

Engleza și franceza în dialect oltenesc. Greșeli monumentale pentru străinii care vin la Brâncuși

Foto: Radu Ciocoiu/Facebook via adevarul.ro Turiștii străini care ajung în Gorj ar face bine să citească Wikipedia  înainte. Și asta pentru că panourile informative și cărțile poștale despre Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuși” conțin mari greșeli de traducere. În Târgu Jiu, turiștii pot cumpăra de la Centrul de Informare Turistică Brâncuși vederi cu marile opere ale sculptorului român: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii. Numai că traducătorii gorjeni au reușit teribila „performanță” de a greși două dintre numele acestor monumente: – numele în franceză al Coloanei Infinitului este „LA COLO N E SANS FIN” (varianta corectă este „LA COLO NN E SANS FIN” ); – numele în franceză al Mesei Tăcerii este „LA TABLE DU SIL A NCE” (varianta corectă este „LA TABLE DU SIL E NCE” . „Este foarte probabil ca denumirile să fi fost traduse de oameni slab pregătiţi, care nu au consultat nici măcar un dicţionar şi s-au grăbit. ...