Obsesiile unor scriitori celebri

Avem tendinţa să-i urcăm pe autorii noştri preferaţi pe un piedestal şi atunci când facem asta îi transformăm la rândul lor în personaje ale căror fapte, pasiuni sau capricii se potrivesc perfect cu ideea noastră despre cum ar trebui să fie un scriitor. Cu toate acestea, şi ei sunt oameni şi ne pot surprinde cu non-conformismul lor dar şi prin obsesiile lor inedite.

Martin Amis
Martin Amis – jocurile video

Martin Amis a fost atât de pasionat de jocurile video încât a scris în 1982 o carte despre aparatele de jocuri, de care s-a dezis mai apoi: Invasion of the Space Invaders: An Addict’s Guide to Battle Tactics, Big Scores and the Best Machines. În introducere, Amis scria: Avem de-a face cu o dependenţă la nivel mondial. Vreau să spun că jocurile video s-ar putea dovedi ca fiind o mare problemă. Permiteţi-mi să vă prezint simptomele mele: sevraj, deshidratare, epuizare fizică şi psihică.

Henry Miller
Henry Miller – OZN-urile

Henry Miller nu doar că era obsedat de OZN-uri, dar se presupune că a şi observat unul în Big Sur, în anii ‘50. Unul dintre biografii săi, Mary V. Dearborn, scria: Miller era pasionat de OZN-uri, ba chiar a ajuns să creadă că o invazie extraterestră este iminentă. Pentru un timp, Henry Miller a şi promovat o carte, Farfuriile zburătoare sunt reale, scrisă de Donald Keyhoe, ceea ce i-a atras numeroase ironii din partea prietenilor săi.

Truman Capote
Truman Capote – stepul

Truman Capote a fost un dansator pasionat în tinereţe. Scriitorul a declarat pentru revista The Paris Review atunci când a fost întrebat dacă a avut şi alte preocupări artistice, în afara scrisului: Nu ştiu dacă poate fi vorba de artă, dar am visat ani la rând că o să ajung pe scenă. Îmi doream mai mult decât orice să fiu dansator de step. Obişnuiam să repet până toată lumea de acasă ajungea să-şi dorească să mă ucidă.

Patti Smith
Patti Smith – Brian Jones

Patti Smith era înnebunită după Brian Jones, chitaristul trupei The Rolling Stones. Ba chiar, la un moment dat, Patti Smith l-a apucat de gleznă în timpul unui concert, după cum ea însăşi a declarat: Îl iubeam pe Brian Jones. El stătea pe scenă şi cânta la un sitar electric iar eu eram împinsă din spate de o mulţime de fete. Am ajuns până la scenă şi deodată am simţit că toată acea mulţime se urcă pe mine şi din disperare, m-am apucat de primul lucru pe care l-am văzut: glezna lui Brian. M-am agăţat de el ca să mă salvez. Şi în acest timp Brian se uita la mine. Şi eu mă uitam la el. Apoi mi-a zâmbit. Numai mie. 
Asta e povestea mea cu Brian Jones.

Flannery O'Conner
Flannery O’Connor – păsările

Flannery O’Connor a crescut păuni, dar nu s-a limitat niciodată când a venit vorba despre pasiunea sa pentru păsări. Era obsedată de orice tip de pasăre şi păstra absolut tot ce îi intra pe mână de la găini obişnuite, raţe şi până la cele mai exotice specii, pasiune care a pornit din copilăria scriitoarei când aceasta a reuşit să dreseze puii de găină să meargă cu spatele.

Victor Hugo
Victor Hugo – desenul

Deşi obiceiul lui Hugo a început mai degrabă ca un hobby ocazional, arta a devenit din ce în ce mai importantă pentru el, mai ales după ce a renunţat la scris. În timpul vieţii sale, Hugo a produs aproximativ 4000 de desene. Cu toate că mai există scriitori care cochetează cu artele vizuale, desenele lui Hugo erau extrem de valoroase. Astfel, Eugène Delacroix a declarat, mai în glumă, mai în serios, că dacă Hugo ar fi ales artele vizuale în detrimentul scrisului, i-ar fi depăşit pe toţi artiştii vizuali ai vremii sale.

autor:
Augustin Krysta
sursa