Treceți la conținutul principal

Ezra Pound, interzis în Colţul Poeţilor Catedralei din New York


Cât de mult influenţează prejudecăţile unui scriitor operele sale, dar mai ales imaginea sa pentru posteritate? Cât de mult putem face diferenţa între părerile unui scriitor, ca om şi ca persoană publică? Trebuie să ţinem cont de orientarea religioasă sau politică a unui scriitor când luăm în discuţie imaginea sa pentru cititori? Oare omul şi scriitorul pot fi două entităţi separate, cu păreri şi preconcepţii diferite? Cu siguranţă acestea au fost o parte din întrebările pe care decanul Catedralei Sfântul Ioan din New York şi le-a pus când a trebuit să decidă asupra propunerii făcute de mai mulţi scriitori americani prestigioşi legate de omagierea scriitorului Ezra Pound prin includerea lui în Colţul Poeţilor din Catedrala Episcopală.

Creat după modelul celui din Westminster Abbey, Colţul Poeţilor din Catedrala Episcopală celebrează, în calitatea sa de centru al spiritualităţii şi artelor, 33 de scriitori americani, printre care şi Edgar Allan Poe, Walt Whitman, Emily Dickinson, T. S. Eliot şi William Faulkner. Propunerile membrilor comisiei au fost Ezra Pound şi F. Scott Fitzgerald, decizia finală fiind luată în favoarea celui din urmă, din cauza dezbaterilor aprige existente de peste jumătate de deceniu pe seama lui Pound.

Aceste discuții au pătat imaginea scriitorului şi pun în vedere scrierile sale antisemite din Italia fascistă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, idei şi credinţe care au rănit mulţi membri ai congregaţiei. În perioada ianuarie 1941 – iulie 1943, Pound a acuzat evreii şi alte grupuri etnice pentru problemele economice mondiale. A fost acuzat de trădare şi arestat în 1943, însă a fost declarat inapt mental pentru a fi judecat şi a fost internat într-un spital de psihiatrie din Washington, de unde a fost externat în 1958, datorită intervenţiei unor poeţi precum R. Frost şi T.S. Eliot.

Vinovăţia morală a lui Pound îi preocupă în continuare pe cercetătorii lui Pound, după cum afirmă însuşi Tim Redman, autorul volumului biografic Ezra Pound şi fascismul italian, care subliniază însă faptul că părerile antisemite  lipsesc cu desăvârşire din scrierile literare semnate Ezra Pound:

„Ştia că este greşit moral. Cel mai important lucru pentru el era să fie cunoscut ca un mare poet. Nu şi-ar fi contaminat cel mai drag lucru cu aceste convingeri.”

Chiar dacă nu i s-a mai acordat acest merit, propunerea ca Ezra Pound să aibă o placă comemorativă în Colţul Poeţilor din Catedrala Episcopală a adus din nou în discuţie operele sale şi a ridicat o nouă dilemă morală: ar trebui să ne influenţeze percepţia asupra unei opere literare părerea noastră, bună sau rea, despre omul care se află în spatele scriitorului?

autor:
Patricia Lidia
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu