Douglas Adams, omul care a profețit evoluția cărților: ”Tot ce-ți place la cărți va fi stocat în chip-uri”

Dacă în 1968, Arthur C. Clarke a prezis iPad-ul, în 1991, Francis Ford Coppola a prezis nașterea YouTube-ului, în 1993, Douglas Adams, autorul renumitei cărți The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Ghidul Autostopistului Spre Galaxie), a realizat în 1993 o înregistrare audio prin care profețește cu o acuratețe uluitoare trecerea cărții în era digitalului, la chip-urile din silicon:
”Tot ce-ți place la cărți va fi înghesuit în bucăți mici, poate din silicon.”
Un adevărat Nostradamus al cărților, am zice, căci cine s-ar fi gândit că în aproape 20 de ani, cuvintele sale aveau să se materializeze întocmai?

ebookThe Literary Platform, un proiect online dedicat promovării experimentelor literare și tehnologice din întreaga lume, a lansat un concurs internațional numit Getting The Book Invented Properly (Să Inventăm Cum Trebuie Cartea) în cinstea scriitorului-profet, invitând creatori de animații și ”povestași” vizuali să ilustreze această profeție audio în care Adams trece în revistă întreaga istorie și evoluție a scrisului și a cărții, de la scrijelitul în piatră sau pe pereții peșterilor, la pergamente, apoi la cartea legată și în cele din urmă, la chip-ul din silicon.

Câștigătorii au fost anunțați de juriu în ziua celebrării Towel Day (Ziua Prosopului), un festival-tribut anual inițiat de fanii lui Adams care a murit în 2001. Câștigătoarea, Eleanor Stokes, o creatoare autodidactă de animații, a realizat un stop-motion cu roboți care a convins juriul că merită să fie învingătoarea ce pleacă acasă cu premiul întâi, un iPad și un prosop inscripționat cu ”Don’t Panic”.

Iată clipul său:

 

autor: Ioana Vighi
sursa