Cea mai scumpă carte de Agatha Christie

Un volum din 1924 al primei ediții de povestiri Poirot Investigates a fost vândut la licitație pentru suma de 40.630 de lire. Acesta este cel mai mare preț plătit pentru o carte a scriitoarei Agatha Christie, recordul anterior fiind de 10.000 de lire, atins în 2009.


Licitația a plecat de la 3.000 - 5.000 de lire pentru o carte care în momentul vânzării costa puțin peste șapte șilingi. Dar suma record a fost atinsă datorită faptului că volumul are intactă coperta protectoare.

Pe coperta din hârtie aflată într-o stare foarte bună se poate vedea personajul Hercule Poirot așa cum l-a descris autoarea. Un domn îmbrăcat foarte îngrijit, cu pantofii lustruiți, cu bastornul într-o mână și cu pălăria și mănușile în celaltă. ”Capul său avea exact forma unui ou, și întotdeauna îl înclina puțin într-o prate. Mustața sa era țeapănă și milităroasă”.

Coperțile protectoare erau mult mai rare înainte de Al Doilea Răzoi Mondial. Adesea ele erau scoase de pe cărți și păstrate în containere la punctele de vânzare, așa încât uneori nici măcar nu părăseau magazinele.

Scris de Andreea Chebac
Sursa: bookblog.ro