Treceți la conținutul principal

6 sfaturi pentru scris de la John Steinbeck

În 1962, John Steinbeck a primit Premiul Nobel pentru Literatură datorită scrierilor sale realiste şi pline de inventivitate care combină umorul cu o percepţie socială pasionată.

Aceste şase sfaturi pentru scris, enunţate de scriitorul american în acelaşi an în care a primit Nobelul şi publicate în 1975 în revista The Paris Review, ne pot ajuta să înţelegem cum a reuşit Steinbeck o astfel de performanţă. Următoarele, declara scriitorul american, sunt câteva dintre lucrurile pe care a trebuit să le fac ca să nu înnebunesc:

1. Renunţă la ideea pe care vrei să o duci la capăt. Nu te mai gândi la cele 400 de pagini şi scrie doar o pagină pe zi, să ştii că ajută. Apoi, după ce termini, vei fi surprins de fiecare dată.

2. Scrie cât mai liber şi cât mai rapid posibil, aruncă tot pe hârtie. Să nu corectezi şi să nu rescrii nimic până nu ai terminat. De obicei, când rescrii înainte să fi terminat este o scuză pentru a nu continua. Şi de asemenea, acest lucru afectează “afluența” muncii şi ritmul care pot apărea numai în urma unei asocieri inconştiente cu materialul pe care îl scrii.

3. Uită ideea de audienţă generală. În primul rând, audienţa fără nume şi fără chip te va speria de moarte şi în al doilea rând, nu există. Pentru un scriitor, audienţa trebuie să însemne un singur cititor. Mi-am dat seama că mă ajută să-mi aleg o persoană reală pe care o cunosc sau chiar să-mi imaginez o singură persoană pentru care să scriu.   

4. Dacă o scenă sau o secţiune a poveştii pe care o scrii te solicită foarte mult şi tot crezi că nu ai reuşit să-i dai forma dorită, treci peste ea. După ce ai terminat, poţi să revii asupra ei şi s-ar putea să îţi dai seama că motivul pentru care ţi-a dat bătăi de cap este pentru că nu-şi avea locul în acea parte a poveştii.

5. Ai grijă cu scenele de care te îndrăgosteşti. De obicei, îţi vei da seama că astfel de scene nu au contur.

6. Dacă foloseşti dialogul, citeşte cu voce tare pe măsură ce scrii. Doar atunci va suna ca un dialog real.

Dar, paradoxal, în 1963, la un an după ce a enunţat aceste reguli, Steinbeck şi-a exprimat reticenţa faţă de orice reţete miraculoase pentru scris într-o scrisoare adresată unui prieten: Dacă există ceva magic în scrierea unei poveşti, iar eu sunt convins că există, nimeni nu este capabil să reducă acest ceva într-o reţetă care să poată fi transmisă de la o persoană la alta. Formula magică pare să se bazeze numai pe nevoia unui scriitor de a transmite ceva ce el consideră a fi important unui cititor. Dacă scriitorul simte această nevoie, atunci e posibil să existe momente în care să o găsească. Ca scriitor trebuie să percepi acele detalii care face o poveste bună să fie bună, dar şi erorile care fac o poveste să fie proastă. Pentru că o poveste proastă nu este decât o poveste inutilă.

autor:
Augustin Krysta

sursa: hyperliteratura.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu