Treceți la conținutul principal

Un nou job pe piata muncii: scriitorul de cariere

Nevoia oamenilor de a gasi un job care sa ii multumeasca si concurenta crescuta pentru orice post disponibil au dat nastere unui nou tip de afacere pe piata muncii din Romania: scritorii de cariere. Chiar daca business-ul are deja traditie in strainatate, la noi a aparut de putin timp, dar se dezvolta foarte bine, anuntandu-se ca fiind una dintre nisele de succes din domeniul resurselor umane.

Denumirea spectaculoasa de scriitori de cariera ascunde de fapt un grup de specialisti in resurse umane care pot invata o persoana aflata in cautarea unui job cum sa ajunga mai repede la locul de munca dorit. Orice contact cu un angajator pleaca de la Curriculum Vitae. Daca aceasta carte de vizita cu care se prezinta candidatul la un interviu pentru un post nu este bine structurata, sansele de a obtine o slujba sunt zero.

20 de secunde pentru un CV


Nu de putine ori apar cazuri in care candidatii aflati in cautarea unei slujbe se plang ca au trimis zeci sau chiar sute de CV-uri si nu au primit niciun raspuns. Multi dintre ei sunt profesionisti foarte buni care, nu stiu insa cum sa se vanda pe piata muncii. Cristian Tudorache, director CVshop.ro, spune ca in cariera sa in industria resurselor umane a observat ca romanii nu inteleg importanta unui CV bine pus la punct si nu stiu sa se puna in valoare in prezentarile pe care le trimit angajatorilor. 

Ei ignora faptul ca recrutatorul este si el tot un om, care are un job ce consta in gasirea candidatilor potriviti. Ca in orice profesie, si in resurse umane este nevoie de rapiditate, iar un angajator nu are timp sa stea sa citeasca teancuri de CV-uri. De aceea el nu acorda mai mult de 20 de secunde unei prezantari primite. Daca in acel scurt interval de timp CV-ul reuseste sa-i capteze atentia, acesta se apeaca mai atent asupra lui si sansele candidatului cresc.

Poate exista insa riscul ca, atunci cand un CV este selectat pentru o citire mai atenta, sa fie aruncat la cos destul de repede. Si iarasi sansele de angajare sunt distruse. “Lipsa de atentie in redactarea CV-ului duce la greseli de ortografie sau exprimari vagi, insa greseala cel mai des intalnita este neadaptarea CV-ului la specificul postului cautat si la domeniul de activitate al angajatorului. Un CV generalist nu are cum sa iasa in evidenta printre zecile, chiar sutele de aplicanti pe fiecare loc de munca”, a explicat Tudorache.

Pornind de la aceste constatari facute pe piata muncii au aparut scriitorii de cariere. Este vorba despre specialisti in resurse umane ce stiu care sunt lucrurile importante si care fac o prima impresie buna angajatorilor.

In cazul in care un candidat apeleaza la un astfel de serviciu, “comanda” de CV primita este alocata unui scriitor de cariere, in functie de specificul domeniului de activitate sau de tipul de CV cerut. “Concurenta pentru un loc de munca este mai mare, de aceea candidatii inteleg ca e nevoie de mai multa atentie in intocmirea CV-ului personal si pregatirea pentru interviu”, precizeaza directorul CVshop.ro.

Sfaturi pentru candidati

Un CV profesionist iti creste semnificativ sansele de a obtine un interviu pentru un job bun. Modul in care te prezinti la interviu este decisiv in procesul de recrutare, de aceea intotdeauna trebuie sa te pregatesti in prealabil. De la documentare despre activitatea companiei, despre directorul general si management pana la testarea produsului/serviciului (unde este posibil) si examinarea cu atentie a cerintelor specificate in anunt.
De asemenea, alege o tinuta adecvata pentru interviu, acorda atentie limbajului verbal si non-verbal.
Diplomatia si evident aptitudinile profesionale sunt lucrurile care fac diferenta in fata angajatorilor. Exista si posturi in care accentul nu se pune pe experienta profesionala, iar criteriile de selectie sunt in mare parte bazate pe impresia lasata la interviu.

Scrisă de Stefania Enache 
sursa 
sursa foto 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu