Treceți la conținutul principal

Geo Vasile, laureat al Premiului pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene în străinătate

Traducătorul şi criticul literar român Geo Vasile a primit, vineri, Premiul pentru traducerea şi promovarea operei eminesciene în străinătate, acordat de Memorialul Ipoteşti- Centrul de Studii Mihai Eminescu. Distincţia i-a fost acordată în cadrul Zilelor Eminescu organizate la Ipoteşti cu prilejul împlinirii a 123 de ani de la moartea marelui poet.

'Premiul are o valoare de 3.000 de lei şi, chiar dacă este o sumă mică, sper să fie un imbold pentru a se continua traducerile operei eminesciene', a declarat directorul Memorialului Ipoteşti, Miluţă Jîjîie.

Laureatul din acest an este cunoscut pentru traducerea poeziei lui Eminescu în limba italiană. 'Mă onorează în mod deosebit acest premiu. Nu pot să spun că visam la acest premiu, dar această recunoaştere, această omologare a unei munci de trei decenii trebuia să vină şi iată că a venit de pe aceste meleaguri fascinante', a declarat Geo Vasile.

Geo Vasile a absolvit Colegiul 'Sf. Sava' şi apoi cursurile Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (secţia italiană-română), cu o lucrare de diplomă despre poezia şi proza lui Cesare Pavese. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, activitatea sa fiind recompensată cu numeroase premii. Între 2000 şi 2008 a publicat ediţii bilingve, româno-italiene, apărute în România şi în Italia, din operele unor poeţi români: Mihai Eminescu, George Bacovia, Ion Vinea, Gellu Naum. De asemenea, în perioada 2004-2008 a tradus în limba română din opera lui Italo Calvino, Umberto Eco, Giovanni Sartori, Tiziano Scarpa etc. Este autorul a şase volume de istorie şi critică literară. A fost invitatul Institutului nostru în luna iunie pentru prezentarea antologiei în limba italiană 'La quinta essenza ('A cincea esenţă''), apărută la editura Edizioni din Treviso în 2006. 

sursa: AGERPRES

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu