Treceți la conținutul principal

Scriitorii şi Twitter - între promovare, exerciţiu şi dezgust

Scriitorii au intrat de mai mult timp în contact cu reţeaua de socializare Twitter, pe care o folosesc pentru a se promova, a schimba idei cu cititorii şi a experimenta cu celebrele fraze de maximum 140 de caractere, însă nu toţi au acelaşi entuziasm în faţa acestui instrument.

Mai mulţi scriitori, printre care Salman Rushdie, Haruki Murakami, Patricia Cornwell, Tatiana de Rosnay, Alexandre Jardin şi Régis Jauffret, au ajuns să folosească reţeaua socială Twitter.

Ca şi politicienilor şi oamenilor obişnuiţi, această reţea care are 383 de milioane de utilizatori în toată lumea, le oferă şi scriitorilor o extraordinară expunere, chiar dacă aceştia din urmă se mulţumesc uneori doar să posteze anunţuri privind următoarele lor apariţii la televizor sau sesiuni de autografe.

Autorul bestsellerului "IQ84", japonezul Haruki Murakami, are o comunitate foarte activă de followeri, însă el nu le răspunde niciodată cititorilor săi.

La polul opus, Salman Rushdie, care are 270.000 de followeri, intră în dialog aproape zilnic cu aceştia.
Celebra autoare americană de romane noir Patricia Cornwell îşi anunţă întâi admiratorii de pe Twitter când vor apărea noile sale cărţi şi le împărtăşeşte gândurile ei de dimineaţă.

După ce au experimentat această tendinţă de a posta compulsiv mesaje scurte, unii îşi abandonează sau chiar îşi închid contul, după câteva luni, cum a făcut francezul Yann Moix, care s-a declarat "dezgustat" de această "groapă de gunoi cu fraze".

Compatriotul său Alexandre Jardin a mărturisit că a "dispărut într-un roman" şi a părăsit Twitter pentru un an. "Twitter este un flux, nu are nicio legătură cu scriitura care implică omul. Dar este delicios", spune Jardin.
Alţii sunt însă oripilaţi. Scriitorul irlandez Colum McCann spune că nu a postat niciodată mesaje pe Twitter. "Mai bine mor! Ajunge telefonul mobil, deci este deja destul loc pentru ipocrizie", spune acesta.

"Jean Cocteau ar fi fost în largul lui pe Twitter, pentru că trebuie să fii concis", comentează Bernard Pivot, celebru jurnalist francez, care foloseşte, la rândul său, platforma online pentru a împărtăşi admiratorilor săi reflecţii asupra literaturii şi limbii franceze.

Un Institut de twitteratură comparată (Institut de Twittérature Comparée) a fost creat în 2010, având sedii la Québec şi Bordeaux.

mediafax.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu