Treceți la conținutul principal

Opt zile de cultură non-stop la Timişoara

Două evenimente oferă bănăţenilor numeroase opţiuni de petrecere a timpului liber. Este vorba despre „Săptămâna cafenelelor“ şi „Săptămâna culturii“, ambele cu un program extrem de variat care include proiecţii de filme şi seri de dans. 

„Săptămâna cafenelelor“ şi „Săptămâna culturii“ se suprapun în acest an, lucru care ar putea da bătăi de cap amatorilor de cultură, care vor avea de făcut câteva alegeri dificile.

Săptămâna Culturii îi provoacă pe bănăţeni la prelegeri filosofice, proiecţii de filme documentare, un concurs de eseuri, recitaluri de hang, sitar, flaut şi chitară. Evenimentul organizat de asociaţia culturală noua Acropolă şi OSUT va fi găzduită de Aula Magna a Uuniversităţii de Vest, în perioada 19 – 24 aprilie, şi se defăşoară sub titlul „O călătorie documentată prin marile culturi ale lumii“. În fiecare zi, evenimentele încep la ora 18.30.

Cultură şi cafenele

Cafekultour, sau „Săptămâna cafenelelor“, este un eveniment organizat, în colaborare, de Institutul Cultural Francez şi de Centrul Cultural German din Timişoara, între 21 şi 26 aprilie. În prima zi, în Bunker, este seara poloneză, cu proiecţii de filme documentare sub titulatura „Guide to the poles“, adică un fel de ghid pentru a-i înţelege pe polonezi.

Duminică, în Cuib d’Arte, se dansează, pentru că este seara latino-americană, iar dansatorii de la club de dans sportiv Magnum vă invită în ring. Luni, la Zai Apres Cafe, muzicianul şi regizorul Hanno Höfer ne prezintă noul său film documentar, intitulat „Oameni şi fiare“, iar marţi, la Porto Arte, teatrul Merlin pune în scenă piesa „Giovannino fără frică“.

Muzică cu fructe şi legume

Tot marţi, 24 aprilie, are loc un eveniment inedit: atelierul de luterie şi muzică din legume şi fructe, cu Eric Van Osselaer. Atelierele, de fapt, pentru că vor fi două. Primul la ora 12.00, la Cărtureşti, în mall, şi altul la ora 16.00, la Biofresh, care necesită înscriere, lucru ce poate fi rezolvat pe site-ul Institutului Francez.
Nonconformistul Eric Van Osselaer va şi concerta, joi, 26 aprilie, în Al-kimia, dar nu înainte de un Masterclass, miercuri, la Scârţ. Tot miercuri, la Cafe de Paris, este seara germană, cu Karin Oehler şi Holger Engel, care vor oferi publicului şansonete germane, franceze şi engleze.

Autor: Vali Silaghi
sursa 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu