Treceți la conținutul principal

De ce un Nobel pentru Literatură, de ce o Colecţie Nobel?

Un cercetător chimist şi om de afaceri suedez, Alfred Nobel a inventat dinamita, un explozibil puternic pe care l-a dorit instrument util pentru cauzele bune ale omenirii. Aşa ar fi fost dacă dinamita s-ar fi folosit doar în construcţii, demolări, minerit sau arheologie cum spera inventatorul care, la 33 de ani, în 1866 trăia din plin gloria inovaţiei sale explozive. Anii au trecut şi Alfred Nobel a înţeles că descoperirea sa a devenit armă de ucidere în masă.

Ca orice vinovat fără vină a dorit să se facă lumină asupra intenţiilor sale generoase. Câştigase enorm de pe urma descoperirii sale şi, cum nu avea moştenitori direcţi, a hotărât ca întreaga sa avere să fie transformată în substanţiale premii anuale decernate celor ce prin descoperiri novatoare urmau să aducă servicii umanităţii. Astfel că, din anul 1901, conform dorinţei testamentare a lui Alfred Nobel, prestigioasa distincţie ce îi poartă numele este acordată de către Academia Regală din Suedia celor mai importanţi scriitori, cercetători în domeniile chimie, fizică, economie, medicină precum şi fericiţilor făcători de pace.

În testamentul lui Nobel erau stipulate două criterii fundamentale pentru acordarea premiului literar: valoarea creaţiei şi valoarea morală, proiectate împreună, una în conţinutul celeilalte. Aceasta era proiecţia ideală: valoarea literară înşurubată perfect în moralitate. În timp însă, lent, dar din ce în ce mai accentuat, a devenit tot mai vizibilă intruziunea criteriilor etnice şi geopolitice. Încă din 1940, poetul Alexandru Philippide aşează un semn de întrebare asupra unor autori premiaţi, încercând totuşi să explice: ,,O mică parte de nesiguranţă va exista în orice apreciere asupra valorii literare a unui scriitor, făcută de un contemporan al acestuia”.

În 1988, prestigiosul şi regretatul critic literar Laurenţiu Ulici a publicat lucrarea monumentală ,,Nobel contra Nobel”. Antologia domniei sale reuneşte o sută de scriitori care ar fi meritat premiul, fără să îl fi obţinut.

Alătură numelui fiecărui laureat, din 1901 până în 1987, o altă propunere, un alt scriitor plauzibil. La capătul acestei munci uriaşe şi pătimaşe, scrie în postfaţa lucrării: ,,Punând cap la cap numele laureaţilor Premiului Nobel şi numele celor prezenţi în această antologie am realizat cu adevărat marea dificultate obiectivă a atribuirii premiului, altfel zis, fatalitatea nedreptăţilor”. Lângă primul laureat, Sully Prudhomme, din 1901, îl aşează pe Lev Tolstoi. Lângă Henryk Sienkiewicz (1905) îl aşează pe Jules Verne. Pentru anul 1935, când Nobelul pentru Literatură nu s-a acordat, îl propune pe Federico Garcia Lorca. Iar dintre autorii români, Laurenţiu Ulici îi include între propunerile sale (,,ele reprezintă, inevitabil, un gust personal şi nu mai puţin subiectivă angajare axiologică”) în 1950, pe Tudor Arghezi, în 1960, pe Lucian Blaga şi în 1980, pe Nichita Stănescu.

În orice caz, este limpede că scriitorii publică pentru că vor ca volumele lor să ajungă la cât mai mulţi cititori şi să fie pe placul acestora, orice autor îşi doreşte popularitate şi preţuire. Bineînţeles că şi cititorii sunt, fiecare în parte, o instanţă care are un singur criteriu, judecată de gust. Jurnalul Naţional face un dar imens cititorilor săi, oferindu-le delicii spirituale prin această colecţie de primă mărime, girată de juriul Academiei Regale din Suedia, dar şi de rezistenţa în timp a operelor literare.

S-a spus că Premiul Nobel aduce în prim plan subiectiv valori omologate de o singură instanţă, academicienii suedezi. Aşa este, dar a rămas instanţa care decide cea mai râvnită şi mai substanţială distincţie de pe mapamond.

Alfred Nobel, iniţiatorul premiilor de recunoaştere universală a valorilor, l-a surclasat pe ,,inventatorul mântuit al dinamitei”, vestind omenirii constant, în fiecare an, peste veacuri, că binele învinge!

Autor: CLARA MARGINEANU 
sursa
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu